Τον Μάρτιο θα γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο υπάρχει στο Ιόνιο και στο Λιβυκό Πέλαγος

Τον Μάρτιο θα γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο υπάρχει στο Ιόνιο και στο Λιβυκό Πέλαγος
Αυτό δήλωσε ο Τζέισον Ρόμπινσον, υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της νορβηγικής Petroleum Geo Services (PGS) από το πάνελ του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Σεπτεμβρίου στα Χανιά.


Όπως είπε η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους - οπότε και θα ξεκινήσει η ερμηνεία τους που θα διαρκέσει τρείς μήνες μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Τότε θα έχουμε την πρώτη σαφή εικόνα για πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.

Στο μεταξύ, πληροφορίες φέρουν το γαλλικό πετρελαικό όμιλο Total να έχει αγοράσει από την PGS το συνολικό πακέτο των σεισμικών δεδομένων, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, τόσο για το Ιόνιο, όσο και για τη Κρήτη.

Eκτός της Total ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών του Nordic Explorer σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στη δυτική και νότια ακτογραμμή της Ελλάδας έχουν δείξει πολλές ακόμη εταιρείες (σσ: κάποιοι μιλούν για πάνω από δέκα).

Ενημέρωση σε Μανιάτη

Πρόσφατα ο Τζέισον Ρόμπινσον της PGS επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον οποίο και ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το 100%.

Εφόσον η ελληνική πλευρά έχει ως τον Μάρτιο του 2014 στα χέρια της τα συμπεράσματα για τους υδρογονάνθρακες, θα είναι σε θέση από τον Απρίλιο και μετά να ξεκινήσει τις διαδικασίες «χωρισμού» των περιοχών σε οικόπεδα, ώστε γύρω στο Σεπτέμβριο του 2014, σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, να προκηρύξει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Πρόκειται για διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, η εν συνεχεία αποστολή των προσκλήσεων ενδιαφέροντος στην Κομισιόν για να εγκριθούν, που σημαίνει ότι μπορεί τα παραπάνω χρονοδιάγραμμα να πέσουν κάποιους μήνες έξω.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι Νορβηγοί, όσο και η ελληνική πλευρά κρατούν εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. «Έχω έρθει για να δείξω κάποια από τα πρώιμα στάδια των ερευνών. Σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη για τον ακριβή αριθμό της ποσότητας υδρογονανθράκων ή κάποια άλλα μεγέθη, χρειάζεται αρκετή διαδικασία ακόμη. Εκτιμούμε πάντως ότι στα τέλη Μαρτίου του 2014 θα αρχίσει από το ΥΠΕΚΑ η επεξεργασία των στοιχείων, προκειμένου να μπορέσει να χωρίσει όλη την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης σε οικόπεδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόμπινσον από το πάνελ του συνεδρίου στα Χανιά.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος επέμεινε στις εκτιμήσεις του, που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, κάνοντας λόγο για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη, τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στη στερεοποιημένη του μορφή (υδρίτες), που –όπως είπε- φτάνουν τα μεγέθη φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Δύο συνέδρια στην Αθήνα

Πάντως το θέμα των πετρελαίων, μαζί με τις ευρύτερες εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη σε επίπεδο αγωγών (TAP), θα είναι το κεντρικό θέμα στο 2ου Βαλκανικό Συνέδριο για Πετρέλαιο και Αέριο που διοργανώνεται στις 24-25 Σεπτεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης στις 5-7 Νοεμβρίου διοργανώνεται στην Αθήνα το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), που θεωρείται θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις