Μικρά αλλά μεγίστης σημασίας έργα προχωρούν από το ΓΕΣ

Το ΓΕΣ, παρά τις οικονομικές δυσκολίες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με λοιπούς φορείς του Δημοσίου, κατάφερε την εξασφάλιση κονδυλίων για την κατασκευή έξι έργων κοινωνικού χαρακτήρα, προς όφελος του στρατιωτικού προσωπικού αλλά και γενικότερα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα το 2013, το ΓΕΣ σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) πέτυχε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με αντίστοιχη χρηματοδότηση τριών έργων για το 2013 και τριών έργων για το 2014.
Ως αποτέλεσμα:
>Ήδη ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της Α’ Παθολογικής Κλινικής του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401 ΓΣΝΑ). Υπενθυμίζεται ότι το 401 ΓΣΝΑ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Η αποστολή του είναι η Νοσηλεία, η Εκπαίδευση και η Έρευνα.
Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία, το 401 ΓΣΝΑ περιθάλπει και νοσηλεύει εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό και τα μέλη οικογενειών τους, απόστρατους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και τα μέλη των οικογενειών τους, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κάθε Έλληνα πολίτη ανεξάρτητα της ασφάλειας του μετά απόέγκριση της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου και των προϊστάμενων κλιμακίων. Επίσης, στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται μόνιμοι κάτοικοι των ακριτικών νησιώνμας ενώ επίσης γίνονται δεκτά έκτακτα περιστατικά από το Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Υπουργείου Υγείας.
Ο εκπαιδευτικός ρόλος του 401 ΓΣΝΑ περιλαμβάνει τηνεκπαίδευση στρατιωτικών ιατρών και νοσηλευτών, οπλιτών του Υγειονομικού Σώματος του Στρατού Ξηράς αλλά και πολιτικών ιατρών μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας. Τέλος, σε ό,τι αφορά την έρευνα, η ερευνητική αποστολή του 401 ΓΣΝΑ περιλαμβάνει την διεξαγωγή κλινικών και εργαστηριακών μελετών μέσω της Ερευνητικής Μονάδας που διαθέτει.
>Ήδη ολοκληρώθηκε η σύνδεση του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (404 ΓΣΝ, που εδρεύει στη Λάρισα, με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Είναι αυτονόητο ότι η χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες του νοσοκομείου αφενός σε βάθος χρόνου θα μειώσει τις σχετικές δαπάνες (ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα η τιμή του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου) και αφετέρου θα μειώσει και την επιβάρυνση στο περιβάλλον.
>Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή Κτιριακής Εγκατάστασης Αποβλήτων στο 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης (691 ΒΕΒ), στον Αυλώνα της Αττικής και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της. Σημειώνεται ότι το 691 ΒΕΒ αποτελεί σημαντική βιομηχανική παραγωγική εγκατάσταση που καλύπτει σήμερα τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού παράγοντας σειρά προϊόντων όπως κοινά ελαιοχρώματα κοινά διαφόρων αποχρώσεων, ελαιοχρώματα αντί Infrared (υπερύθρων), ιατρικό και βιομηχανικό οξυγόνο και άζωτο σε αέρια και υγρή μορφή, βερνίκια υποδημάτων (νέου τύπου με σωληνάριο αλουμινίου με ενσωματωμένο σφουγγαράκι), πλαστικά είδη (υδροδοχεία, σαπουνοθήκες και κομβία διαφόρων τύπων), μεταλλικά κουτιά χρωμάτων των 5 κιλών, κ.α. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία της εγκατάστασης αποβλήτων θα εκμηδενιστεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση και κατά συνέπεια θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων των αστικών – ημιαστικών συγκροτημάτων της περιοχής.
Σε ότι αφορά το 2014 έχουν προγραμματισθεί και έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για:
>την ανακατασκευή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ
>τη δημιουργία Μονάδας Αφαλάτωσης στη Νήσο Ψέριμο.
>την ανακατασκευή της Πνευμονολογικής Κλινικήςτου 401 ΓΣΝΑ.
Όπως είναι αυτονόητο τα προαναφερθέντα έργα έχουν οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.
Καταρχάς, η αναβάθμιση των υποδομών των στρατιωτικών νοσοκομείων συντείνει και στη βελτίωση του επιπέδου νοσηλείας και θεραπείας. Παράλληλα λόγω των νέων τεχνολογιών που ενσωματώνονται στις υποδομές μειώνεται το ενεργειακό κόστος αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Περιττό δε να επισημανθεί ότι η προγραμματισμένη για το 2014 δημιουργία Μονάδας Αφαλάτωσης στην Ψέριμο θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων (130 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001) του ακριτικού νησιού αποτελώντας ουσιαστική κοινωνική προσφορά του ΓΕΣ.
Για ακόμη μία φορά το ΓΕΣ αποδεικνύει ότι ακόμα και την εποχή που οι πιστώσεις για το ελληνικό δημόσιο είναι είδος υπό εξαφάνιση με τη σωστή μελέτη και προγραμματισμό και φυσικά τον συντονισμό – συνεργασία με άλλους φορείς του δημοσίου η παραγωγή έργου με ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα είναι εφικτή και μάλιστα παράλληλα με την εκτέλεση του κύριου επιχειρησιακού έργου.
http://www.defence-point.gr/news/?p=94799

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις