Οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν αεροδρόμιο - αναφορές για τουλάχιστον 4 νεκρούς




Στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κραματόρσκ της Ανατολικής Ουκρανίας ανακατέλαβαν οι ουκρανικές μονάδες του στρατού όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Στρατιωτικοί εκπρόσωποι του Κιέβου λένε ότι το αεροδρόμιο είναι "υπό αξιόπιστη προστασία." 


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει δοθεί εντολή σε αεροπλάνα και ελικόπτερα "να προστατέψουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό, διότι δεν γνωρίζουν τη διάρκεια της επιχείρησης." "Τώρα η πόλη είναι ήρεμη και η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει δράση" αναφέρουν. 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δυτικά πρακτορεία έκαναν λόγο για 4 με 11 νεκρούς από την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων που βρίσκονται στην περιοχή. 

Παράλληλα, ο Βιτάλι Γιαρέμα, αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, κατήγγειλε ότι εκατοντάδες ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο Λουχάνσκ, Ντόνετσκ και Χάρκοβο, ενώ υπάρχουν αναφορές για μετακινήσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία. 

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ είχε μεταδώσει επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ότι εξαπολύθηκε μια "ειδική επιχείρηση" κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που κατέλαβαν κτίρια στην πόλη αυτή το περασμένο Σάββατο.

screenshot from youtube video by Sergey Gakov

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις. 

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις