Βλήμα ή όχι η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» F455 έπραξε αυτό που έπρεπε

Οι χθεσινές αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης (κυρίως των ηλεκτρονικών), ότι κατευθυνόμενο βλήμα παραλίγο να πλήξει την τύπου MEKO-200HN φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» F455 που έπλεε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χάιφα και η άμεση σχεδόν διάψευση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), έθεσαν, κατά την άποψη μας, το βασικότερο και σημαντικότερο ζήτημα σε δεύτερη μοίρα.
Ποιό είναι όμως αυτό;

Ότι το πλήρωμα της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού μόλις εντόπισε δυνητικό κίνδυνο για το πλοίο, ΑΥΤΟΜΑΤΑ ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του (κήρυξη συναγερμού, άμεση έκθεση του τμήματος του πλοίου με τη μικρότερη διατομή στόχου προς την κατεύθυνση της επερχόμενης απειλής, αυτοματοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων εγγύς αντιβληματικής προστασίας και των εκτοξευτών αναλωσίμων, κ.λπ.).
Χωρίς δεύτερη καθυστέρηση ή σκέψη αποδεικνύοντας ότι ακόμη και κατά την επιστροφή στον λιμένα κατά την τελική φάση της άσκησης «Noble Dina 2014», δεν υπήρξε ούτε χαλάρωση ούτε εφησυχασμός. Το γεγονός απέδειξε, ότι το πλήρωμα της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» F455 βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και ότι το επίπεδο εκπαίδευσης του είναι υψηλό.
Το αν όντως υπήρξε κατευθυνόμενο βλήμα ή ως τέτοιο εκλήφθηκαν πυρά σε παρακείμενο ισραηλινό πεδίο βολών που ήταν ενεργοποιημένο, ή η εκτόξευση του δορυφόρου αναγνώρισης Ofek 10 (έγινε το βράδυ της Τετάρτης 9ης Απριλίου από την αεροπορική βάση Palmachim νοτιότερα της Χάιφα) έχει τη σημασία του, αλλά ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.
Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση ισχύει η λαϊκή ρήση «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε». Δηλαδή, είναι απολύτως καλύτερο να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα και περισσότερο η ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος, παρά να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρις ότου διαπιστωθεί η ακριβής φύση της απειλής.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 27 χρόνια το περιστατικό της τύπου Oliver Hazard Perry αμερικανικής φρεγάτας USS Stark FFG-31 που πλέοντας «ανέμελα» στο Περσικό to 1987, δέχθηκε δύο κατευθυνόμενα βλήματα AM39 Exocet που εκτοξεύθηκαν από ιρακινό μαχητικό τύπου F-1 Mirage, με αποτέλεσμα 37 μέλη του πληρώματος να βρουν τραγικό θάνατο, αποδείχθηκε στην πράξη ότι το Πολεμικό Ναυτικό ΔΕΝ το έχει ξεχάσει!
http://www.defence-point.gr/news/?p=100441

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις