Προς υλοποίηση επτά εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επτά σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών MEKO-200HN συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. Ευρώ, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion συνολικού προϋπολογισμού 250-350 εκατ. Ευρώ, το πρόγραμμα αναβάθμισης των 36 Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων Μ270 MLRS, την αποδοχή και παραλαβή 350 οχημάτων HEMTT γενικής χρήσης M977 και M985, μεταφοράς καυσίμων M978P1 που παραχωρούνται δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη συμπαραγωγή από τα ΕΑΣ συνολικά 30.360 βλημάτων 120 χλστ APFSDS-T, ΗΕΑΤ και ΤPFSDS-T, προϋπολογισμού 147.890.000 ευρώ, για τα άρματα μάχης Leopard-2A4/HELL.

Τέλος προς υλοποίηση βαίνουν και τα προγράμματα εκσυγχρονισμό των κινητήρων των ελικοπτέρων τύπου S-70B6 Aegean Hawk, καθώς και των αεροστρόβιλων των 9 φρεγατών τύπου Standard. Η έγκριση για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων θα αποφασιστεί μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής η οποία θα συνεδριάσει στις 30 Ιουλίου. Το σύνολο σχεδόν των παραπάνω προγραμμάτων θα περιλαμβάνουν την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και βιομηχανιών δίνοντας το “φιλί της ζωής” στην δοκιμαζόμενη κρατική και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία, ενώ το πρόγραμμα αναβάθμισης των δυνατοτήτων των 4 φρεγατών MEKO-200HN αποτελεί ίσως την μοναδική ελπίδα για τη διάσωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας αφού σημαντικό μέρος των 400 εκατ. Ευρώ του προγράμματος θα περιλαμβάνει την υλοποίηση εργασιών στα ελληνικά ναυπηγεία.
Ανάλογο φυσικά αποτέλεσμα για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία περιλαμβάνει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροστροβίλων των 9 φρεγατών τύπου Standard. Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση των προγραμμάτων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης το επόμενο στάδιο είναι η συμβολαιοποίηση των επτά προγραμμάτων πριν από το τέλος του 2014 συμβάλλοντας στην έναρξη υλοποίησης των εργασιών εντός του 2015. Πάντως τόσο οι εργασίες αλλά και τα υποσυστήματα εκσυγχρονισμού των Μ270 MLRS και των P-3B Orion θα υλοποιηθούν από ελληνικές εταιρείες, ενώ η συμπαραγωγή των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης σε ποσοστό ως 40% θα συμβάλλει στην μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας στα ΕΑΣ και στην απασχόληση τουλάχιστον δύο εργοστασίων της εταιρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά τα 350 οχήματα M977, M985 και M978P1 που θα παραληφθούν από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι πριν παραδοθούν στον Ελληνικό Στρατό θα περάσουν από συντήρηση σε ελληνικά εργοστάσια δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες εργαζόμενους.
http://www.defencenews.gr/index.php/ethiniki-amina/ellinikos-stratos/480-pros-ylopoiisi-epta-eksoplistika-programmata-ton-ellinikon-enoplon-dynameon

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις