Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του τουρκικού αντιαεροπορικού πυραύλου μέσης εμβέλειας HiSAR-O

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμές του νέου τουρκικού αντιαεροπορικού πυραύλου HiSAR-O στην περιοχή της Αλμυρής Λίμνης στην κεντρική Τουρκία. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 22-24 Ιουλίου και σύμφωνα με το τουρκικού υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας ήταν επιτυχημένες. Ο πύραυλος μέσης εμβέλειας και ύψους HiSAR-O αναπτύσσεται από τις κρατικές εταιρείες Aselsan, Roketsan, METEKSAN Defence, Milsoft και το ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK-SAGE. Ο νέος πύραυλος θα μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε απόσταση 3-16 χλμ και σε ύψος 50 μέτρα-10 χλμ.

Ο πύραυλος HiSAR-O θα εκτοξεύεται κάθετα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα οποιοδήποτε στόχο από όποια κατεύθυνση και αν προέρχεται, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα IIR ο οποίος επιτρέπει στο βλήμα να εγκλωβίζει το στόχο πριν ή μετά την εκτόξευση, θα διαθέτει δυνατότητα Fire-and-forget/fire-observe ενώ εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα για το στόχο από το κέντρο ελέγχου μέσω ραδιοζεξης. Μία Μοίρα του συστήματος HiSAR-O θα αποτελείται από το σταθμό διοίκησης, τρείς πλήρως εξοπλισμένες πυροβολαρχίες ο οποίες θα διαθέτουν αυτοκινούμενες μονάδες πυρός με έξι βλήματα έτοιμα για βολή, ρανταρ έρευνας και εντοπισμού στόχων Kalkan (X-band) το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους όπως μαχητικά ελικόπτερα, αεροχήματα, πυραύλους cruise κλπ σε απόσταση 100 χλμ, κέντρο διοίκησης και ελέγχου το οποίο θα βασίζεται στο υπάρχων σύστημα HERRİKS.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος το κρατικό ίδρυμα TUBITAK-SAGE αναπτύσσει την μπαταρία και την πολεμική κεφαλή του πυραύλου, η εταιρεία Milsoft το λογισμικό για το σύστημα Link 16, το σύστημα ραδιοζεύξης αναπτύσσεται από τις εταιρείες METEKSAN Defence και Aselsan, ενώ ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι η κρατική Roketsan. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο δοκιμάστηκε το πυραυλικό σύστημα μικρής εμβέλειας και ύψους HiSAR-Α. Και τα δύο συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε οχήματα σταθερές βάσεις και πλοία επιφανείας.
http://www.defencenews.gr/index.php/ethiniki-amina/tourkia/aeroporikes-dinameis/486-me-epityxia-pragmatopoiithike-i-dokimi-tou-tourkikoy-antiaeroporikoy-pyraylou-mesis-emveleias-hisar-o

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις