Σκοπιανός αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη είναι «Mακεδονική»


Σκοπιανός αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη είναι «Mακεδονική»

Σκοπιανός αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη είναι «Mακεδονική»
Αν και χαρακτηρίζει την ανακάλυψη του Τάφου της Αμφίπολης εξαιρετικά σημαντική, ο διάσημος στα Σκόπια αρχαιολόγος Pasko Kuzman δεν πιστεύει ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αλέξανδρου.

Ο σκοπιανός αρχαιολόγος που έχει καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση για αρχαιοκαπηλία, δηλώνει προκλητικά ότι «η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της «Μακεδονίας»  και σημειώνει ότι αν βρισκόταν ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ήταν σαν να είχε βρεθεί ο τάφος του Ιησού. Θα ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη για όλο τον κόσμο» συμπληρώνει Όπως ο ίδιος υποστηρίζει  «ο τάφος του Αλέξανδρου Γ' του Μακεδόνα βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου οι Ρωμαίοι βασιλείς πήγαιναν να προσκυνήσουν αλλά βρίσκεται κάτω από ένα τζαμί, έτσι που κανείς να μην μπορεί να τον προσεγγίσει και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές». Μάλιστα τόνισε με νόημα ότι δεν υπάρχουν αναφορές που λένε ότι βρίσκεται στο έδαφος των Σκοπίων, στο νότιο τμήμα τους.
Ο Pasko Kuzman έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Utrinski Vesnik και τις αναμεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο Independent.
Ποιος είναι ο Pasko Kuzman
Ο Pasko Kuzman, είναι ο γνωστότερος αρχαιολόγος των Σκοπίων και μάλιστα διετέλεσε διευθυντής της Υπηρεσία Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Σκοπίων.
Είναι ο ευνοούμενος του καθεστώτος και σ’ αυτόν ανέθεσε ο κ. Γκρούεφσκι το έργο «Σκόπια 2014» -αντιαισθητικό μεν, αλλά μεγαλειώδες κατά τον Σκοπιανό πρωθυπουργό-, ο οποίος γέμισε με γλυπτά όλη την κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Γλυπτά, φυσικά, από την ελληνική ιστορία (στην φωτογραφία ο Κούζμαν με το δημιούργημά του που απεικονίζει κατ’ αυτόν, τον Φίλιππο).
Καταδικάστηκε όμως σε τριετή φυλάκιση λόγω της εμπλοκής του σε αρχαιοκαπηλεία. Μαζί μ’ αυτόν, άλλα 15 άτομα, που πωλούσαν αρχαία (ελληνικά) αντικείμενα στο εξωτερικό. Ο Κούζμαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εξέδιδε παρανόμως άδειες ανασκαφής στους συνεργάτες του αρχαιοκάπηλους. Και μ’ αυτόν τρόπο, και άλλα αντικείμενα τέχνης της ελληνικής κληρονομιάς βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών.
Πηγή: http://voria.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις