Αποδύναμωση της εφεδρείας στην Κύπρο

Αποδυνάμωση της εφεδρείας στην Κύπρο συνιστά η απόφαση να αφαιρεθούν οι επικρουστήρες από τα όπλα των Κυπρίων Εφέδρων καθώς βάσει της ανακοίνωσης για τους υπόλοιπους εφέδρους (που δεν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή) θα κληθούν να αφαιρέσουν και να παραδώσουν τον επικρουστήρα του όπλου τους, ο οποίος θα τους παραχωρείται από τις Μονάδες μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή έκτακτης ανάγκης.
Πραγματικά απορούμε πως κάτι τέτοιο εγκρίθηκε από το ΓΕΕΦ, αν εγκρίθηκε... Μάλλον φαίνεται πως η Εθνική Φρουρά είτε έχει επαρκείς δυνάμεις είτε έχει τον χρόνο να συγκεντρώσει και να εξοπλίσει αυτές τις δυνάμεις. Κατά τα άλλα όπως είπε ο Υπουργός δήλωσε πως "Πρέπει να πω ότι παραμένει βασική και αναλλοίωτη η θέση μας ότι ο ατομικός οπλισμός θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των εφέδρων γιατί αυτό επιβάλλει η ανάγκη διατήρησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής". 
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κ. Γεώργιο Μπασιακούλη. Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε:

«Είχα τη δυνατότητα σήμερα να συναντηθώ στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Γιαννάκη Ομήρου. 

Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος είναι βαθύς γνώστης των θεμάτων της Άμυνας και διατηρεί αδιάλειπτο το ενδιαφέρον για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Πρέπει να πω ότι η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική. Είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κ. Πρόεδρο για σειρά νέων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε και που στόχο έχουν την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.
Πρέπει να αναφέρω ότι ακούσαμε με πολλή προσοχή τις απόψεις και τις σκέψεις του Προέδρου.

Ενημερώσαμε τέλος ότι ολοκληρώνουμε την επεξεργασία σειράς νομοθετημάτων, που για χρόνια εκκρεμούν στο Υπουργείο και τα οποία ρυθμίζουν κρίσιμα θέματα, όπως οι προαγωγές των αξιωματικών και των υπαξιωματικών και οι κανονισμοί που αφορούν τους εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης. Όλα αυτά τα νομοθετήματα θα αρχίσουν να κατατίθενται στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει οριστική ρύθμιση όλων αυτών των ζητημάτων που ταλαιπωρούν το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς για πολλά χρόνια».
 

Στην συνέχεια, ο κ. Φωκαΐδης προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με τα μέτρα φύλαξης των στρατιωτικών τυφεκίων G3, που βρίσκονται στην κατοχή των εφέδρων, στις οποίες ανέφερε πως:
«Μέσα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων που εγκαινιάζουμε με την Επιτροπή Άμυνας είχα τη δυνατότητα σήμερα να ενημερώσω τους κύριους Βουλευτές για τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν και αφορούν τη φύλαξη των στρατιωτικών όπλων G3, που έχουν στην κατοχή τους οι έφεδροι. Πρέπει να πω ότι παραμένει βασική και αναλλοίωτη η θέση μας ότι ο ατομικός οπλισμός θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των εφέδρων γιατί αυτό επιβάλλει η ανάγκη διατήρησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής. Όπως δήλωσα και στο παρελθόν, χωρίς εφεδρεία με άμεση δυνατότητα παρουσίασης των εφέδρων, δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα αποτροπής. Για όσο καιρό συνεχίζεται η ανωμαλία της κατοχής εδάφους μέρους της πατρίδας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι οι έφεδροι μας, θα μπορούν να παρουσιάζονται στους χώρους διασποράς των Μονάδων, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, όπως ορίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία συντάσσονται και επικαιροποιούνται από το ΓΕΕΦ με βάση την εκτίμηση απειλής. 

Ωστόσο, το ΓΕΕΦ, μετά από οδηγίες μου τον περασμένο Ιούλιο, μελέτησε ενδελεχώς το θέμα της φύλαξης του ατομικού οπλισμού των εφέδρων και εισηγήθηκε τα ακόλουθα πιλοτικά μέτρα:

α. Οι έφεδροι που υπηρετούν σε Μονάδες της πρώτης γραμμής θα κληθούν να ασφαλίσουν μέρος του όπλου τους με ειδικό μηχανισμό που θα απασφαλίζεται μόνο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων ή έκτακτης ανάγκης. 

β. Για τους υπόλοιπους εφέδρους (που δεν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή) θα κληθούν να αφαιρέσουν και να παραδώσουν τον επικρουστήρα του όπλου τους, ο οποίος θα τους παραχωρείται από τις Μονάδες μόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή έκτακτης ανάγκης.

Έχοντας λάβει τη ρητή διαβεβαίωση από την ηγεσία του ΓΕΕΦ ότι η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων δεν θα επηρεάσει τη μαχητική ικανότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, έχω δώσει οδηγίες να προχωρήσει αμέσως η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων και να ολοκληρωθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο ο ατομικός οπλισμός παραμένει μεν στα σπίτια των εφέδρων, για όσο καιρό επιβάλλουν οι περιστάσεις, παραμένει όμως σε πολύ ασφαλέστερες συνθήκες. Τα όπλα παραχωρούνται από το κράτος στους εφέδρους προκειμένου να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια και άμυνα της χώρας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτό τον σκοπό».
Τελικά οι αδελφοί Κύπριοι μάλλον θέλουν να μας πάρουν τα πρωτεία στο NOBEL βλακείας. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως ως εναλλακτική πρόταση για την μη-αφαίρεση των τυφεκίων από εθνοφύλακες έφεδρους, προτάσουν την λύση (παγκόσμια πρωτιά) να αφαιρεθεί ο επικρουστήρας των τυφεκίων, ο οποίος θα δίνεται στους έφεδρους όταν χρειάζεται, οπότε το τυφέκιο μπορούν να το κρατάνε διακοσμητικό στο σπίτι τους...

http://www.defencenews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις