Χερσαία στρατεύματα κατά των τζιχαντιστών ζητεί ο Τόνι Μπλερ


Χερσαία στρατεύματα κατά των τζιχαντιστών ζητεί ο Τόνι Μπλερ

«Εάν δεν είσαι προετοιμασμένος να πολεμήσεις αυτούς τους ανθρώπους στο έδαφος, μπορεί να τους περιορίσεις, αλλά δεν θα τους νικήσεις» δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, καλώντας τη Δύση να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει χερσαία στρατεύματα στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS).


Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Τόνι Μπλερ -ο οποίος οδήγησε τη Βρετανία στην επέμβαση του 2003 στο Ιράκ για τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν- δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση για χερσαία εμπλοκή στη Δύση» και ότι οι περιφερειακές δυνάμεις θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

«Οι μπότες στο έδαφος» θα είναι κάποια στιγμή απαραίτητη τακτική, είπε ο Μπλερ. 

«Δεν λέω ότι εμείς στη Δύση πρέπει να το κάνουμε αυτό: θα ήταν καλύτερα εάν το έκαναν εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή με τα πιο άμεσα συμφέροντα να τους πολεμήσουν» δήλωσε. 

Για να προσθέσει: «Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε σε κάθε περίπτωση να το αποκλείσουμε αυτό [την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων] και εν τέλει έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να το πράξουμε».

Σε εκτενές άρθρο του που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στον δικτυακό τόπο του Tony Blair Foundation, ανέφερε: «δεν μπορούμε να ξεριζώσουμε τον εξτρεμισμό αυτόν χωρίς να πάμε εκεί όπου εμφανίστηκε για να τον πολεμήσουμε».

«Μπορούν να υπάρχουν άφθονη διπλωματία, η ανακούφιση όσο είναι δυνατό του ανθρώπινου πόνου, καταδίκες, όμως αν όλα αυτά δεν συνοδεύονται από μάχες στο πεδίο απλώς θα αμβλύνουμε το πρόβλημα, όμως δεν θα το κατανικήσουμε» υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι μέχρι στιγμής οι δύο χώρες που διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος.

Η Βρετανία δεν έχει αποκλείσει τη συμμετοχή της σε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η στόχευση θέσεων των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος θα ήταν περίπλοκη.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις