Ελληνική Φρεγάτα στην Κύπρο

Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση έλαβε το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ αλλά και Εθνική Φρουρά. Η ελληνική πλευρά βλέποντας ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία διάθεση να τηρήσουν τη διεθνή νομιμότητα και ως «κράτος – τρομοκράτης» προσπαθούν με τσαμπουκάδες να επιβληθούν στην περιοχή αποφάσισαν να στείλουν φρεγάτα με σκοπό την αποτροπή έκνομων ενεργειών. 

Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η πυραυλάκατος «Καβαλούδης», που συμμετέχει στην πολυεθνική επιχείρηση «Unifil» για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων του Λιβάνου. Ωστόσο, μια μόνον μια μονάδα επιφανείας και ειδικότερα πυραυλάκατος δεν αποτελεί ασφαλή αποτρεπτική παρουσία. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε χρόνο που θα επιλεγεί από την Αθήνα σε συνεννόηση με την Λευκωσία, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου.
Η παρουσία ελληνικού πολεμικού πλοίου στην επιχείρηση Unifil δίνει τη νομιμοποιητική βάση στην Αθήνα για να αναβαθμίσει στρατιωτικά την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Το μείζον ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει να επιμείνει στην τακτική της έντασης και της απειλής χρήσης βίας με σκοπό να επιβάλει την ατζέντα για «μοίρασμα» των κυπριακών υδρογονανθράκων. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική ηγεσία δεδομένων των ενεργειακών εξελίξεων και της στάσης της Άγκυρας θα πρέπει να σκεφθεί την ολική επαναφορά του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με μόνιμη ναυτική και αεροπορική παρουσία στην Κύπρο. 
Επί του παρόντος, Ελλάδα και Κύπρος είναι αφοσιωμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής διεξόδου από την κρίση. Ίσως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να απαγκιστρωθούμε από λογικές κατευνασμού και υποχωρητικότητας... 

http://defencenews.gr/index.php/ethiniki-amina/703-elliniki-fregata-stin-kypro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις