Εστησαν μουσείο «Μαντάμ Τισό» με σταρ τον Μεγαλέξανδρο

Κακόγουστα κέρινα ομοιώματα σε... χολιγουντιανή εκδοχή των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχαίας Μακεδονίας. Αντίγραφα γνωστών μνημείων της ίδιας περιόδου από... άλλες χώρες, που θα αποτελούν τα «ξεχωριστά» εκθέματα του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εστησαν μουσείο «Μαντάμ Τισό» με σταρ τον Μεγαλέξανδρο
Η διευθύντρια του Μουσείου και... εμπνευστής της  κέρινης Ιστορίας  και των αντιγράφων  Βέσελα  Τσεστόεβα έξω από  το μουσείο.      Η διευθύντρια του Μουσείου και... εμπνευστής της
κέρινης Ιστορίας
και των αντιγράφων
Βέσελα
Τσεστόεβα έξω από
το μουσείο.


Η μοναδική φωτογραφία από το εσωτερικό του μουσείου που άφησαν οι Σκοπιανοί να διαρρεύσει. Η μοναδική φωτογραφία από το εσωτερικό του μουσείου που άφησαν οι Σκοπιανοί να διαρρεύσει.
Αντίγραφο της σαρκοφάγου της Σιδώνος που εκτίθεται σήμερα  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης θα «στολίζει» το αντίστοιχο των Σκοπίων.  Αντίγραφο της σαρκοφάγου της Σιδώνος που εκτίθεται σήμερα
στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης θα «στολίζει» το αντίστοιχο των Σκοπίων.
Ο κέρινος Μεγαλέξανδρος αποτελεί το πιο ξεχωριστό έκθεμα του νέου εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Σκοπίων.  Ο κέρινος Μεγαλέξανδρος αποτελεί το πιο ξεχωριστό έκθεμα του νέου εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Σκοπίων.
Ανακάλυψαν ότι το 335 π.Χ. ο μεγάλος στρατηλάτης πέρασε από 14 σημερινούς δήμους των Σκοπίων!Φίλιππος Β' και Ολυμπιάδα κατά την -ευφάνταστη- σκοπιανή εκδοχή. Φίλιππος Β' και Ολυμπιάδα κατά την -ευφάνταστη- σκοπιανή εκδοχή.
Ο οποίος, θέλοντας να δημιουργήσει γεγονότα εν όψει των εγκαινίων του νέου αρχαιολογικού μουσείου, ανακοίνωσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος με τον στρατό του, όταν το 335 π.Χ. εκστράτευσε στον Δούναβη κατά των Τριβαλλών και των Γετών ξεκινώντας από την αρχαία Πέλλα, πέρασε από 14 σημερινούς δήμους της ΠΓΔΜ! Και επειδή τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο δεν προσφέρονται για να τεκμηριώσουν τη... βουτιά στην αρχαία Μακεδονία, η Βέσελα Τσεστόεβα δημιούργησε το δικό της δόγμα. Οπως δήλωσε προ ημερών, «το νέο μουσείο εκτός από την αρχαιολογία θα προσφέρει μια μεγάλη αληθινή ιστορία που βασίζεται στην ένδοξη ιστορία της Μακεδονίας και σε γεγονότα».


Με αυτά τα «εκθέματα» τα Σκόπια επιχειρούν να προσδώσουν κύρος στην «ένδοξη μακεδονική ιστορία» της χώρας. Ανάμεσά τους ο «κέρινος» Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β', ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας, η Ολυμπιάδα, ακόμη και ο Αριστοτέλης.
Φυσικά, και σε αυτήν την απόπειρα των Σκοπιανών περισσεύει η υπερβολή και η στρέβλωση. Ετσι κοντά στους Μακεδόνες θα βρίσκονται τα ομοιώματα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού μέχρι και του Τσάρου Σαμουήλ, που θεωρείται ο πατέρας του βουλγαρικού έθνους. Εμπνευστής της... κέρινης ιστορίας και των αντιγράφων της η διευθύντρια του μουσείου Βέσελα Τσεστόεβα, γνωστό κομματικό στέλεχος του κυβερνητικού VMRO-DPMNE.
Η τελευταία, εκτός από τη «σειρά» με τους πρωταγωνιστές της «μακεδονικής» ιστορίας, πρόβαλε σε δηλώσεις της ως σημαντικότερο έκθεμα του νέου μουσείου ένα αντίγραφο της σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (!), όπως αποκαλείται, που ζητήθηκε και δόθηκε από την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Μόνο που δεν πρόκειται για εύρημα που αφορά ευθέως τον Μεγαλέξανδρο, αλλά για μια μαρμάρινη σαρκοφάγο που βρέθηκε στη Σιδώνα, φτιάχτηκε μετά τον θάνατό του και σε μια από τις πλευρές της έχει απεικονιστεί η μάχη της Ισσού με πρωταγωνιστή τον Μεγάλο Στρατηλάτη. Αυτή εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης ως η «Σαρκοφάγος της Σιδώνος», ή όπως καθ' υπέρβαση αποκαλείται και «σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (πάντα με εισαγωγικά που τα Σκόπια απάλειψαν).
Το νέο μουσείο που κτίσθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου εξαρχαϊσμού του κέντρου των Σκοπίων του εθνικιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο φέρει την ονομασία «Σκόπια 2014», άνοιξε χτες για πρώτη φορά, μετά όμως από πρωτοφανείς περιπέτειες.
Ο μεγάλος εμπνευστής του, ο περίφημος Πάσκο Κούζμαν που θεωρούνταν περίπου ως ο «εθνικός αρχαιολόγος» της ΠΓΔΜ και επικεφαλής για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας επί πολλά χρόνια, βρέθηκε στη φυλακή καταδικασμένος τον περασμένο Ιούλιο σε 3 χρόνια για παράνομες άδειες σε αρχαιοκάπηλους.
Βρήκαν και τον... τάφο του
Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να στρέψει τα φώτα στη χώρα του, διατύπωσε στο παρελθόν και τον ισχυρισμό ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι κάπου στα νότια της χώρας, κάτι που επανέλαβε και πρόσφατα με την ευκαιρία της αποκάλυψης του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη. Οπως υποστηρίζει, θάφτηκε σε μια μυστική τοποθεσία στα νοτιοανατολικά, σε ένα νεκροταφείο που εξακολουθεί να υπάρχει, και ότι ο ίδιος είναι πάντα πίσω του, ακολουθώντας τα βήματά του! Δηλώνει μάλιστα σίγουρος ότι κάποια μέρα θα τον βρει...
Σαν να μην έφτανε η καταδίκη του Κούζμαν, κατά τη μεταφορά των εκθεμάτων από το παλιό αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων στο νέο, «έκαναν φτερά» με άγνωστο τρόπο από τις αποθήκες του συνολικά 162 αντικείμενα, ανάμεσά τους χρυσά και ασημένια, με αποτέλεσμα να έχουν προφυλακιστεί εδώ και 9 μήνες πέντε ανώτερα στελέχη του μουσείου (διευθυντές, επιμελητές).
Τα δύο μεγάλα σκάνδαλα σκιάζουν τα μασκαρέματα εξαρχαϊσμού του Ν. Γκρούεφσκι, ενώ πρόσφατες είναι οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου -στα τέλη Σεπτεμβρίου- με τα πρώην στελέχη να κάθονται στο εδώλιο σε μια προδικαστική φάση της υπόθεσής τους. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Νοέμβριο όταν αποκαλύφθηκε ότι στις αποθήκες του νέου μουσείου τέσσερα ζευγάρια χρυσά σκουλαρίκια και τρία μονά που προέρχονταν από τις ανασκαφές στο Στόμπι και στο Ισαρ-Μάρβιτσι, είχαν αντικατασταθεί από... αντίγραφα. Στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει και η διευθύντρια Βέσελα Τσεστόεβα.
ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ
Το νέο μουσείο αποτελεί τμήμα του κτιριακού συνόλου με αρχαϊκή όψη και σε στυλ μπαρόκ που έστησε στο κέντρο των Σκοπίων ο Νίκολα Γκρούεφσκι, επιχειρώντας να δώσει μια ψεύτικη ταυτότητα, που δεν έχει καμία σχέση με την πόλη. Ολα αυτά πλαισιώθηκαν με το στήσιμο των δεκάδων αγαλμάτων που απαθανατίζουν τους πρωταγωνιστές της αρχαίας Μακεδονίας, δημιουργώντας μια... ντίσνεϊλαντ με αρχαιοπρεπή όψη, όπως αποκαλείται από τα διεθνή ΜΜΕ. Ομως δεν είναι το ίδιο εύκολο να στήσεις «αρχαία μακεδονική ιστορία» σε ένα εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, χωρίς τα ανάλογα ευρήματα.
Τα κέρινα ομοιώματα και τα αντίγραφα δεν αρκούν. Ούτε οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις, όπως αυτές που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο συνεχιστής του Π. Κούζμαν, Βίκτορ Λίλσιτς ως επικεφαλής της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εκστρατεία κατά των Γετών
Πάντα κατά τη Β. Τσεστόεβα, που θεωρεί ως τα σημαντικότερα εκθέματα τα κέρινα ομοιώματα και το αντίγραφο της σαρκοφάγου της Σιδώνος, το μουσείο θα προσφέρει στους επισκέπτες του και κυρίως στους Ευρωπαίους, τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με μια από τις πιο διάσημες περιόδους της... αρχαίας μακεδονικής ιστορίας.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η κ. Τσεστόεβα επιχείρησε να κάνει και εξαγωγή... αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων. Στο Celtic-Roman Museum στο Μάντσινγκ της Βαυαρίας στήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μια έκθεση με τίτλο «Το Χρυσό Πρόσωπο του Αγνωστου Μακεδόνα Βασιλιά», όπως αναφέρεται και στη σχετική αφίσα, που στα Σκόπια παραφράστηκε και παρουσιάστηκε ως «τα χρυσά πρόσωπα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων».
Το «Χρυσό Πρόσωπο του Αγνωστου Μακεδόνα Βασιλιά» είναι ένα εύρημα από έναν τάφο στο νεκροταφείο της αρχαίας ελληνικής πόλης Λιγκηστίς ή Λιχνίτης ή Λιχνιδός στην Οχρίδα.
Είναι μια νεκρική μάσκα (χρυσό προσωπείο) που βρέθηκε το 2002 στον τάφο ενός αγοριού και χρονολογείται από την ύστερη αρχαϊκή-πρώιμη κλασική περίοδο (τέλη 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) καθώς και ένα χρυσό «γάντι» τα οποία ο Π. Κούζμαν φρόντισε να αποδώσει σε... άγνωστο Μακεδόνα βασιλιά.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64080753

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις