Γιατί ο Α/ΓΕΕΘΑ μίλησε για απολύσεις στις ΕΔ χωρίς ΠΟΤΕ να έχει τεθεί τέτοιο θέμα; Τα σενάρια

Image
Σε κανένα Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων την επίμαχη περίοδο των περικοπών του 2012 δεν είχε τεθεί θέμα απολύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι βέβαιο 100%.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τέτοιας βαρύτητας θέμα το οποίο νομικά δεν έστεκε πουθενά, θα έπρεπε να τεθεί στο ΣΑΓΕ. Δεν το έθεσε ποτέ.

Συνεπώς πρέπει να εξηγήσει τι εννοούσε όταν έλεγε στον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια ότι του τέθηκε το δίλημμα “ή περικοπές ή 5000 απολύσεις τώρα στις ΕΔ”. Ποιος του έθεσε το πέρα από κάθε λογική αλλά και χωρίς ίχνος νομικής βάσης δίλημμα;

Γιατί δεν ενημέρωσε τους τότε Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων ,Γκίνη,Χρηστίδη και Τσαντηράκη; Οι οποίοι κατηγορηματικά τότε απαντούσαν στα δημοσιεύματα και στις πληροφορίες που γράφονταν στον Τύπο ,ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύσεων και πάντως επισήμως δεν έχει τεθεί από πουθενά. Και αν επικρατούσε ο απόλυτος παραλογισμός και η παρανομία τότε άπαντες -με πρώτο τον Τσαντηράκη- είχαν κάνει σαφές ότι δεν θα κάθονταν ούτε ένα λεπτό στην καρέκλα του Αρχηγού.

Τα δεδομένα λοιπόν δεν επιβεβαιώνουν τα όσα είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος προς τον ΥΕΘΑ. Και λογικά τίθεται το ερώτημα γιατί τα είπε.

Η μία εξήγηση είναι ότι πίστεψε πως μ΄ αυτό το επιχείρημα θα βελτίωνε κάπως την αρνητική εικόνα που έχει στο προσωπικό των ΕΔ. Αν πρόκειται γι΄ αυτό τότε μιλάμε για μια ακόμη μεγαλειώδη γκάφα δική του ή του επιτελείου του, δεν έχει σημασία.

Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι τα όσα είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν τα ΄πε τυχαία. Αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης ότι αυτά που έρχονται στις ΕΔ ενδέχεται να είναι χειρότερα απ΄ όσα έχουν γίνει. Ή στην πιο “χαλαρή” ερμηνεία” τους λένε ότι “αν ξαναζητηθούν περικοπές ή μειώσεις μην τις απορρίψετε αμέσως,γιατί υπάρχουν …και οι απολύσεις”.

Απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να γίνουν. Θα πείτε και οι περικοπές μισθών σε ποσοστά ακόμη και του 40% αδιανόητες ακούγονταν αλλά έγιναν. Ωστόσο οι απολύσεις είναι κάτι πολύ πιο “βαρύ”. Και δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να καταλυθούν …τα πάντα.

Μια λύση θα ήταν να διέψευδε ο κ.Κωσταράκος όσα του αποδίδονται να έχει πει στην πρώτη ενημέρωση προς τον κ.Δένδια. Επειδή η ενημέρωση έγινε με πολύ κόσμο είναι λίγο δύσκολο. Υπάρχει βέβαια πάντα και η γνωστή βολική λύση που λέει ότι “τα όσα είπα παρερμηνεύτηκαν”.

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις