Κύπρος: Ξεκινάει πωλήσεις αερίου στο Κάιρο, άλλα δεδομένα

Η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο, που υπογράφηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κάιρο, αποτελεί ένα βήμα προς την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας. Ταυτόχρονα συνιστά και ένα τετελεσμένο στο παζλ της μεγάλης εικόνας που αφορά και την αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων αλλά και την ενίσχυση των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες (τριμερή Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου και η δεύτερη με το Ισραήλ).
Του Κώστα Βενιζέλου

Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη αντιδράσει στη συμφωνία της Κύπρου να πωλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Δεν συνηθίζει η Τουρκία να αφήνει εξελίξεις που αφορούν τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες να προχωρούν χωρίς να αντιδρά ή να παρεμβαίνει. Τούτο έπραξε στο παρελθόν και αναμένεται αργά ή γρήγορα να αντιδράσει και η καθυστέρηση να πράξει τούτο, δεν οφείλεται στα αντανακλαστικά της, αλλά ενδεχομένως σε θέματα τακτικής.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η προσοχή της Λευκωσίας από τη Δευτέρα και εντεύθεν ήτανστραμμένη στο ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο βρίσκεται σε αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, όπως είναι γνωστό, πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα ταξίδι αστραπή στο Κάιρο, το οποίο ανακοινώθηκε, για ευνόητους λόγους, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:http://mignatiou.com/2015/02/i-polisi-aeriou-apo-tin-kipro-pros-tin-egipto-diamorfoni-nea-dedomena/

http://www.defence-point.gr/news/?p=123395

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις