Το ΥΠΕΘΑ εξασφάλισε 2.700.000 ευρώ για το επίδομα παραμεθορίου


Ένα έγγραφο που έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το υπουργείο Οικονομικών για την επιστροφή αδιάθετων κονδυλίων προκάλεσε ανησυχία στις οικονομικές υπηρεσίες του Πενταγώνου, καθώς σε αυτά τα κονδύλια πόνταρε η πολιτική ηγεσία για να προχωρήσει σε κάποιες παροχές προς τους στρατιωτικούς ή να καλύψει ανάγκες σε λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά, πάντως, της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα που χρειάζονται σε συγκεκριμένους κωδικούς. «Όλα τα χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί αυτό το δίμηνο έχουν μπει σε συγκεκριμένους κωδικούς, από τους οποίους θα εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες ανάγκες των Ε.Δ., όπως συντηρήσεις και τεχνική υποστήριξη οπλικών συστημάτων» ανέφερε αρμόδια πηγή, ενώ την ίδια στιγμή πρόσθετε πως «το ίδιο ισχύει και για τα χρήματα που ο Πάνος Καμμένος έχει πει δημόσια ότι έχει εξασφαλίσει για την αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών».

Οι ισχυρισμοί από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνονται και από δύο αποφάσεις που υπέγραψε πριν από το Πάσχα ο Πάνος Καμμένος για την ανακατανομή των πιστώσεων. Βάσει αυτών, ενισχύθηκαν οι κωδικοί από τους οποίους πληρώνονται τα οδοιπορικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκεκριμένα της παραμεθορίου με 2.700.000 ευρώ, όπως επίσης και οι κωδικοί που αφορούν στην προμήθεια ιματισμού, υφασμάτων και συναφών υλικών κατά 5.220.000 και στην προμήθεια ειδών υπόδησης ύψους 3.000.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, πάντως, μειώθηκαν τα χρήματα σε άλλους κωδικούς, όπως σε αυτούς για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα-λιπαντικά.

Σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν υπήρξαν αδιάθετα κονδύλια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία προέρχονταν κυρίως από το ΕΣΠΑ, τα οποία δεν κατάφεραν να τα απορροφήσουν τα Γενικά Επιτελεία, και όχι μόνο. Ωστόσο, τώρα οι οικονομικές συνθήκες είναι διαφορετικές και, με δεδομένο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. εύλογο είναι να προκαλείται ανησυχία από τέτοιου είδους έγγραφα που έχουν αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17/04/2015)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις