Η απόφαση για αξιοποίηση 49 ακινήτων-φιλέτων που ανήκουν στις ΕΔ

Leasing για 1,1 δισ. ευρώ

Σαράντα εννέα ακίνητα-φιλέτα, κατανεμημένα σε όλη την Ελλάδα, που ανήκουν και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, από την τεράστια ακίνητη περιουσία τους, προτίθεται να... αξιοποιήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Αμύνης, που συνήλθε υπό την προεδρία του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου.

Η απόφαση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ., υπολογιζόμενης αντικειμενικής αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ, που μπορεί να αποδίδει περί το 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον υπουργό, προέκυψε από την ανάγκη να εξευρεθούν χρήματα πρώτιστα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως του προσωπικού και εν συνεχεία για τους Κλάδους των Ε.Δ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και κατά συνέπεια για το ΥΠΕΘΑ και τις Ε.Δ., που βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να βαίνουν μειούμενοι.

«Δεν πρόκειται να πωληθεί ούτε ένα ακίνητο που να ανήκει στις Ε.Δ., οι οποίες θα διατηρήσουν την κυριότητα του συνόλου των ακίνητων τους. Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν όσα είναι απολύτως “καθαρά” και δεν εκκρεμεί τίποτα και καμία διεκδίκηση σε βάρος τους, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων», αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, μιλώντας με στρατιωτικούς συντάκτες.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, πρόκειται να συσταθεί ένας ειδικός φορέας -κάτι που προσδιόρισε να γίνει εντός 25-30 ημερών-, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με το real estate των Ε.Δ. Αυτός θα ανήκει στο ΥΠΕΘΑ και θα αποτελείται κατά βάση από στρατιωτικούς, με τη συμμετοχή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

Σκοπός του, να προχωρήσει στη με ηλεκτρονικό τρόπο «επιδίκαση» του κάθε ακινήτου στον πλειοψηφήσαντα ενδιαφερόμενο ενοικιαστή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμμένο. «Θα ακολουθηθεί η μέθοδος της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, θα καθορίζεται το προς αξιοποίηση ακίνητο, θα δίδεται μια περίοδος 5-10 ημερών και μια αρχική, μίνιμουμ τιμή, που θα ζητούν οι Ε.Δ. Από κει και πέρα, ανοικτά όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίζουν τις προσφορές τους, τις οποίες θα μπορούν να βλέπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να αντιπροτείνουν τιμές, αν το επιθυμούν. Η μεγαλύτερη προσφορά θα κερδίζει και δεν θα υπάρχουν ενστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικώς ο υπουργός.

ΦΟΡΕΙΣ. Οι υπαγόμενοι στο ΥΠΕΘΑ φορείς που παρακολουθούν και διαχειρίζονται κάθε είδους ακίνητα που είναι κατάλληλα για διάφορες μορφές αξιοποιήσεως είναι το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ) για τα ακίνητα του Στρατού Ξηράς, το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) για όσα ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) για τα αντίστοιχα ακίνητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για τον σκοπό αυτό έχει εργαστεί μια επιτροπή, με επικεφαλής τον σύμβουλο του ΥΕΘΑ Γεώργιο Ζησιμάτο, που έχει ταξινομήσει τα κάθε είδους ακίνητα σε τρεις βασικές κατηγορίες, αναλόγως της προτεινόμενης μορφής αξιοποιήσεως τους, που όμως δεν είναι δεσμευτική:

Πρώτον, ακίνητα κατάλληλα για τουριστικές επενδύσεις, συνολικώς 25, που ανήκουν στα ΤΕΘΑ, ΤΕΣ και ΤΑΑ. Μεταξύ αυτών, οι νήσοι Φλέβες και Φλεβοπούλα (1.247.160 τ.μ.), δύο αγροτεμάχια στην Πέρδικα και στον Τούρλο Αιγίνης, 349.510 τ.μ. και 2.361.560 τ.μ., το στρατόπεδο «Μπετεινάκη» στο Ηράκλειο (216.709 τ.μ.), δύο κληροδοτήματα (διαμερίσματα) στην Αθήνα (Ακαδημίας 31, 2.518 τ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη (Ζυμαράκη, 939 τ.μ.) κ.λπ.

Δεύτερον, ακίνητα κατάλληλα για αξιοποίηση μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικώς 11, που ανήκουν όλα στο ΤΕΘΑ, όπως «Έκταση Εθνικά Κειμήλια» στον Διόνυσο (135.551 τ.μ.), στρατόπεδα «Λιόση» στα Νέα Λιόσια (90.015 τ.μ.), «Ρόκα» στη Μάνδρα Αττικής (22.600 τ.μ.), «Δογάνη» στο Κιλκίς (114.795 τ.μ.), «Φουφά» στην Πτολεμαΐδα (296.001 τ.μ.), «Γιαννόπουλου» στα Θερμά Σερρών (366.450 τ.μ.), «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο (192.829 τ.μ.) κ.λπ.

Τρίτον, αεροδρόμια και αεροπορικές εγκαταστάσεις, συνολικώς 13, που διαχειρίζεται το ΓΕΑ. Μεταξύ αυτών τα Αεροδρόμια Αγρίνιου (νέο και παλαιό, 2.200.000 και 324.000 τ.μ.), Αμυγδαλεώνα Καβάλας (1.100.000 τ.μ.), Λαμίας (408.000 τ.μ.), Κομοτηνής (350.000 τ.μ.), Λευκοχώματος Σπάρτης (114.000 τ.μ.), Τριόδου Μεσσηνίας (370.000 τ.μ.), Λέχαιου Κορινθίας (170.400 τ.μ.), Άργους (31.500 τ.μ.), στρατόπεδο 3ης Μοίρας «Νίκη» στο Κατσιμίδι Αφιδνών (301.000 τ.μ.), στρατόπεδο πρώην 2ο ΑΚΕΠ στην Εύβοια (186.000 τ.μ.)κ.λπ..

Το σχέδιο για οικισμό στη Μαλακάσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της αντιμετωπίσεως της μεγάλης οικονομικής κρίσεως που έχει πλήξει ιδιαίτερα το προσωπικό των Ε.Δ., ο κ. Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή στον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, να προχωρήσει με τους επιτελείς του στη μελέτη για την αξιοποίηση του τεράστιου χώρου του στρατοπέδου της Μαλακάσας, το οποίο προ πολλών ετών είχε καταστραφεί από έκρηξη πυρομαχικών και ουσιαστικώς έκτοτε είχε εγκαταλειφθεί. Σκοπός είναι να κατασκευαστεί εκεί οικισμός στρατιωτικών περίπου 200 κατοικιών, ένα μικρό χωριό» όπως σημείωσε ο υπουργός, με σχολείο, εκκλησία κ.λπ., για να μένουν στρατιωτικοί από τις παρακείμενες μονάδες του Σ.Ξ. και της Π.Α., είτε με τις οικογένειές τους είτε μόνοι τους.

Το έργο αυτό, επειδή αφορά χαρακτηρισμένο στρατόπεδο, θα κατασκευαστεί από τη νεοσυσταθείσα Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Εργων Ειδικού Σκοπού, με τον επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ), και επειδή δεν θα υπάρχουν διαγωνισμοί, εμπλοκή ιδιωτών, πιθανές ενστάσεις κ.λπ., εκτιμάται ότι θα περατωθεί σχετικά γρήγορα. Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ακόμη ότι δεν ενοποιούνται τα περιουσιακά ταμεία των τριών Κλάδων των Ε.Δ. (ΤΕΘΑ, ΤΑΑ, ΤΕΣ), όπως προβλέπει ο υπάρχων νόμος, καθώς αντιδρούν σφοδρά οι Κλάδοι. Όπως είπε, όλα τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. θα διατεθούν, κατά προτεραιότητα, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων -εν ενεργεία και εν αποστρατεία- και ένα άλλο μέρος τους στα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 06/06/2015 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

http://staratalogia.blogspot.gr/2015/06/49.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις