Οι μοριοδοτήσεις στις μεταθέσεις των Στρατιωτικών

Έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από τότε που ο Κων. Παναγιωτάκης, ένας αρχηγός ΓΕΣ που ξεχώρισε για τις ικανότητες και το πρακτικό του πνεύμα, καθιέρωσε το σύστημα της μοριοδοτήσεως για τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις. Ήταν ένα σύστημα απρόσωπο που... καθόριζε πού και με ποια προτεραιότητα μπορεί να τοποθετηθεί ένα στέλεχος με βάση τις προηγούμενες θέσεις του. Έτσι αποτρεπόταν κάθε μορφή φαβοριτισμού και έξωθεν παρεμβάσεων, οι οποίες πάντα κατέληγαν σε μεγάλης κλίμακος αδικίες.

Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή του συστήματος των μορίων έγινε με μεγάλη αυστηρότητα, παρότι οι επιτελείς γνώριζαν ότι ο απρόσωπος χαρακτήρας του δημιουργούσε και αυτός κάποιες ήσσονες αδικίες. Πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που έφερναν οι -πολιτικές ως επί το πλείστον- παρεμβάσεις. Έπρεπε όμως να γίνει συνείδηση ότι πλέον τα πράγματα αλλάζουν και ότι εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια που δεν επιδέχονται παρεμβολές.

Συν τω χρόνω, και αφού η εφαρμογή του συστήματος θα έδειχνε τις αδυναμίες του, θα μπορούσαν να αρχίσουν οι κινήσεις βελτιώσεως. Και θα περίμενε κανείς ότι μετά 15 χρόνια και αυτή η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί. Ότι πλέον θα είχε διαμορφωθεί ένα σύστημα όχι μόνον αντικειμενικό αλλά και αρκετά αξιοκρατικό.

Είναι αλήθεια ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν πολύ. Όχι όμως όσο ήλπιζε ο μεγάλος όγκος των στρατιωτικών, οι οποίοι δεν έχουν εξωθεσμικούς «προστάτες» να τους υποστηρίζουν.

Αποδείχθηκε ότι οι μικρές αδυναμίες του συστήματος μπορεί να γίνονται και κερκόπορτες. Αντί να πάμε σε βελτιώσεις του συστήματος, πάμε σε συνεχείς αλλαγές του τρόπου υπολογισμού των μορίων. Οι οποίες δεν είναι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλες χρονιές ευνοούν τη μια κατηγορία και άλλες χρονιές την άλλη.

Έτσι, η αγωνία των στελεχών κατά την περίοδο επεξεργασίας των μεταθέσεων είναι το «πώς θα υπολογιστούν τα μόρια φέτος»! Δεν είναι ακριβώς αυτό που φαντάζονταν εκείνοι που σχεδίασαν αρχικά τη μοριοδότηση. Καθώς περνούν τα χρόνια, αντί το σύστημα να βελτιώνεται, ακούγονται όλο και περισσότερα παράπονα. Οι παρεμβάσεις δεν εξέλιπαν, αλλά φαίνεται ότι χρόνο με τον χρόνο γίνονται με τρόπο όλο και πιο μεθοδικό, αλλά και πολύ πονηρό.

Για να ευνοηθεί κάποιος δίδεται βαρύτητα στο είδος της υπηρεσίας που έχει, ώστε να συγκεντρώσει τα μόρια που χρειάζεται. Κοντά του βέβαια ευνοούνται και όσοι βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Την επόμενη χρονιά κάποιος «διαπιστώνει» την αδικία και εισηγείται άλλο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος ενδεχομένως αποβαίνει προς όφελος άλλου ενδιαφερομένου, και ούτω καθ’εξής!

Αλλά με την κατ’ έτος αναθεώρηση των κριτηρίων τελικά χάνεται η ουσία του συστήματος της μοριοδοτήσεως. Και οι αδικίες δεν εκλείπουν...

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 05/06/2015 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ Π. ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com)

http://staratalogia.blogspot.gr/2015/06/blog-post_6.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις