Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «δεν χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος»

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «δεν χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος»
Ουάσινγκτον
Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη συριακή επικράτεια σκότωσαν τουλάχιστον 36 αμάχους και στόχευσαν περιοχές που δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νόσρα, αναφέρει ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Δύση συριακής αντιπολίτευσης Χαλέντ Χόγια. Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωματικές πηγές στη Γαλλία αναφέρουν επίσης ότι φαίνεται πως η Ρωσία στοχοθετεί τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

«Όλοι οι στόχοι στις σημερινή ρωσική επιδρομή επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Χομς ήταν άμαχοι» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Χαλέντ Χόγια, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Έκανε λόγο για το θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων σε πέντε διαφορετικές περιοχές της επαρχίας Χομς.

«Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν στους σημερινούς βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Χομς ήταν οι περιοχές εκείνες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το νίκησαν πριν από ένα χρόνο» υπογράμμισε.

Οι περιοχές που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών στη Χομς ελέγχονται από οργανώσεις ανταρτών, περιλαμβανομένων αρκετών που επιχειρούν κάτω από την ομπρέλα του 'Ελεύθερου Συριακού Στρατού', δήλωσαν επίσης ακτιβιστές, κάτοικοι και αντάρτες. Καμία από τις πηγές αυτές που επικαλείται το Reuters δεν ανέφερε παρουσία του Ισλαμικού Κράτουςστις περιοχές που χτυπήθηκαν.

Διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε ότι χτυπήθηκαν οι μαχητές του στα περίχωρα της επαρχίας Χάμα, όπου διαθέτει αρχηγείο η οργάνωση, και τραυματίστηκαν οκτώ άτομα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής οι ρωσικές επιδρομές δεν φαίνεται να στοχεύουν εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Ανάλογη δήλωση και από γαλλική διπλωματική πηγή που ανέφερε ότι οι ρωσικές επιδρομές φαίνεται πως στοχεύουν τη ρωσική αντιπολίτευση, όχι το Ισλαμικό Κράτος.

«Εφόσον πρόκειται για τη Χομς, που όλα δείχνουν ότι για αυτήν [την περιοχή] πρόκειται, δεν είναι το Νταές [Ισλαμικό Κράτος] που στοχοθετούν, αλλά το πιθανότερο οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότιέχουν στόχο κυρίως να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ παρά να πολεμήσουν το Νταές» δήλωσε ανωνύμως ο Γάλλος αξιωματούχος.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας, από την δική του πλευρά, μεταδίδει ότι τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην χώρα, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας.

Επιβεβαιώνοντας νωρίτερα την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι στοχοθετήθηκαν στρατιωτικός εξοπλισμός, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων.

Ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, μίλησε για «χειρουργικής ακριβείας» αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας έκανε λόγο για βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών στη Χάμα, τη Χομς και τη Λαττάκεια» στο βορειοδυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας.

Μιλώντας μετά το «πράσινο φως» της ρωσικής Άνω Βουλής στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε ήδη την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Συρίας, κρίνοντας ότι οι επιδρομές είναι «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κέρι «διαβίβασε το μήνυμα [...]  ότι αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί [σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών] και είναι αντιπαραγωγική» δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία είχε ειδοποιήσει μία ώρα πριν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έναρξη των βομβαρδισμών.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις