Η δυτική συμμαχία ζητά από τη Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Συρία

Η δυτική συμμαχία ζητά από τη Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Συρία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τη Βρετανία κάλεσαν την Παρασκευή τη Ρωσία να διακόψει τις αεροπορικές επιθέσεις που - όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού - στρέφονται ενάντια σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και πλήττουν άμαχο πληθυσμό, εκφράζοντας παράλληλα την «έντονη ανησυχία» τους για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. 


Σε κοινή τους ανακοίνωση οι συμμαχικές δυνάμεις επέκριναν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που όπως τόνισαν δεν θέτουν ως στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

«Αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση και το μόνο που θα επιφέρουν είναι η τροφοδότηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 14 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. 

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Ρωσική ΠΑ συνέχισε τα αεροπορικά πλήγματα σε θέσεις των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία», κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ. 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Su-24M και Su-25 κατέστρεψαν στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ιντλίμπ. 

Η αντιπολίτευση κατά του Ασαντ

Τα στελέχη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, με έδρα το εξωτερικό, δήλωσαν πως ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν πρέπει να έχει οποιοδήποτε ρόλο σε μια μεταβατική κυβέρνηση, έπειτα από την αλλαγή της στάσης των δυτικών δυνάμεων που εμφανίζονται να έχουν υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση έναντι του σύρου προέδρου. 

Επειτα από την στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, όπου οι ένοπλες μαχητικές ομάδες υποστηρίζουν ότι αυτή θα επεκτείνει τον πόλεμο, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός επανέλαβε τη θέση του ότι ο Ασαντ πρέπει να αποκλειστεί από οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία. 

Οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει «να αποτρέψει την αναπαραγωγή του υπάρχοντος καθεστώτος με ένα νέο προσωπείο και δεν θα πρέπει να δώσει κανένα ρόλο σε μια πορεία μετάβασης ή μακροχρόνια» στον Ασαντ και σε όσους τον περιβάλλουν, υπογραμμίζει η ανακοίνωση. 

http://www.tanea.gr/news/world/article/5280448/h-dytikh-symmaxia-zhta-apo-th-rwsia-na-stamathsei-tis-epixeirhseis-sthn-syria/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις