Στρατιωτικός χάρτης αποκαλύπτει την δράση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στην Συρία

Στρατιωτικός χάρτης αποκαλύπτει την δράση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στην Συρία
Χάρτης στον οποίο απεικονίζονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία αποκαλύπτει ότι μονάδα του ρωσικού πυροβολικού δρα στην επαρχία Χομς, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαψεύσει επανειλημμένα την παρουσία ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

Ερωτηθείς σχετικά την Τετάρτη το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε την παρουσία ρωσικών χερσαίων δυνάμεων επί του πεδίου.

Το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) μετέδωσε την Τρίτη ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας, την ημέρα δηλαδή που ήταν αφιερωμένη στις ρωσικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, παρόντος του προέδρου Πούτιν.

Στο ρεπορτάζ, 15λεπτης διάρκειας, χάρτης με τις «κινήσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων στον τομέα Μαχίν», στην επαρχία Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα. Θέση της «Ρεπουμπλικανικής Φρουράς», μιας επίλεκτης μονάδας του συριακού στρατού, είναι σημειωμένη στην Σαντάντ, επίσης στην επαρχία Χομς.

Οι κωδικοί του ρωσικού στρατού

Ωστόσο, νότια αυτής της πόλης και κοντά στην κοινότητα Χάμρατ σημειώνονται δύο θέσεις με κωδικούς του ρωσικού στρατού: «5 Gabatr 120ής ABR 2A65 Msta B, έξι στοιχεία από τις 14:00 06.11.». Στην ορολογία του ρωσικού στρατού, τα ακρώνυμα αυτά σηματοδοτούν συστοιχίες πυροβόλων Χόβιτσερ διαμετρήματος 152 χιλιοστών, τύπου Msta 2A65, τα οποία ανήκουν στην 120ή ταξιαρχία Πυροβολικού του ρωσικού στρατού. 
Η συγκεκριμένη ταξιαρχία εδρεύει στο Κέμεροβο, της Σιβηρίας.

Γύρω από τη Σαντάντ μαίνονται συχνά μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή στον συριακό στρατό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ρώσοι σύμβουλοι βρίσκονται στην Σαντάντ για να παρέχουν συμβουλές στις συριακές ένοπλες δυνάμεις στην χρήση του πυροβολικού».
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν είναι ειδικός στους στρατιωτικούς χάρτες» παραπέμποντας «στο υπουργείο Αμυνας».

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχουν χερσαία στρατεύματα»

«Δεν υπάρχουν χερσαία στρατεύματα επί του πεδίου και ρώσοι στρατιωτικοί δεν διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ. «Υπάρχουν τεχνικοί για την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων στην επιχείρησή τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πληρώματα εδάφους της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε διαβεβαιώσει, όταν άρχισε η εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στην Συρία από τη ρωσικά αεροσκάφη εναντίον «των τρομοκρατών», ότι δεν θα αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις και ότι ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στο συριακό έδαφος εντέλλονται μόνο να φυλάσσουν τη ρωσική αεροπορική βάση στη Λαττάκεια (βορειοδυτικά) και τη ρωσική ναυτική βάση ανεφοδιασμού στην Ταρτούς.

Εάν όμως ο χάρτης που προβλήθηκε είναι ακριβής, παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό σημαίνει ότι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν πράγματι και μάλιστα σε πολύ μεγάλη απόσταση από εκεί όπου βρίσκονται επισήμως.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις