Επανασύσταση της Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αποφάσισε σήμερα η Βουλή. Η σχετική πρόταση του κ. Ν. Βούτση έγινε, όπως ανακοινώθηκε, ομόφωνα δεκτή στην Διάσκεψη των Προέδρων.

«Το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό παραμένει ζήτημα ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητεί επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία και στην συγκροτημένη οργάνωση των Ελληνικών διεκδικήσεων συμβάλλοντας, τόσο στο επίπεδο της βέλτιστης δυνατής στοιχειοθέτησης και τεκμηρίωσής τους, όσο και στο επίπεδο της διαμεσολάβησης και επικοινωνίας τους μέσω της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας».
Στη σχετική πρότασή του ο κ. Βούτσης αναφέρεται στις δύο προηγούμενες Επιτροπές με το ίδιο αντικείμενο σημειώνοντας ότι «λειτούργησαν αποτελεσματικά, με συνεχείς συνεδριάσεις, ακροάσεις ειδικών επί του θέματος και ακαδημαϊκών, με συγκέντρωση στοιχείων και υλικού (βλ. μεταξύ άλλων την από 30/12/2014 Απόρρητη Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον «Προσδιορισμό των αξιώσεων από τις Γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο»), αλλά και με την προετοιμασία για την επικοινωνία του ζητήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Προσθέτει, ωστόσο, ότι «το έργο τους έχει μείνει ανολοκλήρωτο λόγω πρόωρης διάλυσης της Βουλής και λήξης της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Περιόδου». Για να καταλήξει: «Παρουσιάζεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη επανασύστασης και επαναδραστηριοποίησης της Επιτροπής, προκειμένου να αξιοποιήσει, επιπλέον, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ομιλίες και επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου από Έλληνες Ευρωβουλευτές».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις