Oι πραξικοπηματίες στην Τουρκία ετοίμαζαν «Βαριοπούλα No 2» με ελληνοτουρκικό πόλεμο

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ετοίμαζαν «Βαριοπούλα 2» με ελληνοτουρκικό πόλεμο για να ανατραπεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ένα νεό σχέδιο «suga» επεξεργάζονταν οι Τούρκοι αξιωματικοί το οποίο θα συμπεριλάμβανε και την Ελλάδα με την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο προς ανατροπή του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.
Μάλιστα στο πλαίσιο της πρόκλησης γενικής αναταραχής φαίνεται πως ήταν και η βομβιστική επίθεση που στοίχισε τις ζωές 45 ανθρώπων και προκάλεσε ισχυρό σοκ στην Τουρκία καθώς έπληξε ότι είχε απομείνει από τον φετινό τουρκικό τουρισμό.
Σημειώνεται ότι ακόμα όπως ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης 52 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται, οι 20 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 19 από τους νεκρούς δεν ήταν Τούρκοι.
To σενάριο της επιχείρησης "Βαριοπούλα" που κατέληγε σε επέμβαση στην Α.Θράκη και κατοχή του Βόρειου Έβρου το 2003 επανέρχεται σαν εφιάλτης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ό,τι αφορά τα πρώτα τμήματα εκείνου του σχεδίου
Tην διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στην Τουρκία και την "ενοχοποίηση" από τον τουρκικό Τύπο της Ελλάδας ως υπεύθυνης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, κάτι που φέτος ήταν εφικτό να γίνει μετόσες τρομοκρατικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στην Τουρκία.
Η "επιχείρηση Βαριοπούλα" χρονολογείται από το 2003, πιστεύεται ότι περιελάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός.
Το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Taraf. Στα ντοκουμέντα αποκαλύπτονταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού Στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, που είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο.
Τα ντοκουμέντα αφορούσαν από μια άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί. Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Γκιόλτζουκ.
Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο την πρόκληση ελληνοτουρκικής έντασης.
Οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Έβρου. Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε πως, λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων, θα ανατρεπόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του που είχε έρθει στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002. 
Πρέπει να τονιστεί ότι αμέσως μετά το πλήγμα ο Ρ.Τ.Ερνογάν απέστειλε επιστολή συγγνώμης στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν. Είναι σαφές ότι η επιστολή ΔΕΝ στάλθηκε έτσι αλλά επρόκειτο περί άμεσης ενέργειας προς έυρεση ισχυρής προστασίας από κάποιον εχθρό που πλέον δεν ήταν... αόρατος. 
Το χτύπημα ως γνωστόν έγινε από το ISIS το οποίο δεν ελέγχεται από την ΜΙΤ σε αντιθεση με την Jays Al Islam. Αντίθετα ο ISIS θεωρείται από πολλούς αναλυτές στον πλανήτη αλλά και λόγω πρότερων υποπτων επισκέψεων στην Συρία του περιβόητου Αμερικανού Γερουσιαστή Μακέιν ότι μερικώς τουλάχιστον είναι ελέγξιμο από τις ΗΠΑ και σίγουρα είχε την ανοχή τους στην χρηματοδότησή του και τον εφοδιασμό του.
Στην Τουρκία έχει προκληθεί σάλος καθώς πραξικόπημα με την βοήθεια του δυτικού παράγοντα, σχέδιο ανατροπής και μάλλον οριστικής «ακύρωσής» του Ρ.Τ.Ερντογάν αποτράπηκε την τελευταία στιγμή και από χθες οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε εκτεταμένες συλλήψεις ανώτατων Τούρκων αξιωματικών, όπως δύο ναυάρχων στην Σμύρνη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της σύστασης συνομωσίας κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας με αμερικανικό «δάχτυλο» ενώ συνολικά συνελήφθησαν 357 στελέχη των τουρκικών ΕΔ!
Εμπλέκονται και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί πέραν των δυο ναυράρχων καθώς συνελήφθησαν ένα αντιναύαρχος, ένας υποναύαρχος και τρεις πλοίαρχοι του τουρκικού Ναυτικού που οδηγηθήκαν στο στρατοδικείο
Συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών του τουρκικού Στρατού έλαβαν χώρα και στην Κωνσταντινoύπολη.
Mάλιστα ανφέρεται ότι οι ύποπτοι είχαν έντονες επαφές στις ΗΠΑ, υπονοώντας ισχυρή διασύνδεση με τον Φ.Γκιουλέν αλλά και παρασκηνιακή αμερικανική δράση προς ανατροπή του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για συνολικά 357 στρατιωτικούς σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας!
Οι συγκεκριμένοι κατηγορούνται για δημιουργία ψευδών αποδείξεων στο παρελθόν κατά άλλων αξιωμτικών ώστε να στραφούν οι Αρχές μακριά από τους ίδιους και να συνχίσουν την δράση τους.
Δηλαδή δημιουργούσαν σκόπιμα πληροφορίες «false flag» προς αντιπερισπασμό και καθοδήγηση των υποψιών μακριά από τους ίδιους.
Στα σχέδια τους υπήρχε ενεργοποίηση και του σχεδίου «suga» με εμπλοκή της Ελλάδος
Στα τέλη Απριλίου και εν μέσω των ημερών του Άγιου Πάσχα δεκάδες παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) έλαβαν χώρα κατά την πρώτη ημέρα της τουρκικής άσκησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Χίου, Λέσβου, Σκύρου και Ψαρών.
Μόνο τότε οι Τούρκοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 παραβιάσεις του ΕΕΧ ενώ βέβαια νοτιότερα και εκτός πλαισίου άσκησης είχαμε την υπερπτηση των δύο τουρκικών αεροσκαφών πάνω τη νήσο Ρω, λίγα λεπτά μάλιστα αφότου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε.Αποστολάκης είχε προσγειωθεί εκεί με ελικόπτερο ΝΗ-90.
Τότε υπήρχε έντονος προβληματισμός των επιτελών του ΓΕΕΘΑ διότι οι κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων επικεντώνονταν στην περιοχή των Οινουσών οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Χίου και τουρκικών παραλίων δείχνοντας διάθεση  εφαρμογής του σχεδίου Suga το οποίο είναι ουσιαστικά η νησιωτική  «έκδοση» κατάληψης εθνικού εδάφους  του γνωστού σχεδίου Βαριοπούλα!
Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό Επιτελείο μαζί με  το σχέδιο Βαριοπούλα το 2003 είχε σχεδιάσει και  τουρκική απόβαση και κατάληψη στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο με την επωνυμία σχέδιο Suga.  
Τα νησιά αυτά δεν είχαν επιλεγεί τυχαία καθότι οι τρείς προαναφερθείσες νήσοι αποτελούσαν μέρος της λίστας με τα νησιά τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων σύμφωνα κατά τους Τούρκους η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα.
Οι απανωτές υπερπτήσεις της τουρκικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα πάνω από τις Οινούσες, αλλά και η άσκηση που πραγματοποιήθηκε (παρά το θρηκσευτικό μορατόριουμ) έδιναν σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του σχεδίου ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται μόνιμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση και αποδυναμωμένη.
Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλεπόταν αποβατική κίνηση και στα τρία νησιά Οινούσες Φούρνοι και Λέρο. Ειδικότερα όμως για τα δύο πρώτα η επιχείρηση ενδείκνυται καθώς δεν υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ουσιαστικά στα νησιά εδρεύουν μονάδες επίπεδου ενισχυμένης διμοιρίας ενώ η έγκαιρη μεταφορά ενισχύσεων προς αυτά είναι δύσκολη και ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός για μία οργανωμένη αμυντική προσπάθεια.
Στις Οινούσες σύμφωνα με την απογραφή του 2001 κατοικούσαν 1.000 άτομα και στους Φούρνους 1.326. Και στα δύο νησιά δεν υπάρχουν αεροδρόμια και η σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική χώρα γίνεται μέσω πλοίων.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιλέχτηκαν οι Οινούσες ήταν το γεγονός ότι το νησί ουσιαστικά ελέγχει  από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα.
Τα νησιά αυτά κατά το τουρκικό σχέδιο όπως αυτό προτάθηκε από τον Αντιπλοίαρχου Erdin İnal και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, θα καταλαμβάνονταν από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια.
Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.
Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα της επίθεσης θα αποτελούταν από δυνάμεις πεζοναυτών. Τόσο οι δυνάμεις των SAT SAS όσο και οι δυνάμεις πεζοναυτών ασκούνται κάθε χρόνο στην κατάληψη νησιών έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από όλα αυτά τα χρόνια εξάσκησης.
Αυτό είναι ένα μέρος της «Βαριοπούλας» έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τα υπόλοιπα.
Όταν στο πλαίσιο της σύγκρουσης νεο-Οθωμανών και κεμαλικών στην Τουρκία, στις 20 Ιανουαρίου 2010, η τουρκική εφημερίδα Taraf αποκάλυψε το τουρκικό σχέδιο «BALYOZ» («Βαριοπούλα») που προέβλεπε εισβολή στην Ελλάδα το 2003 και κατοχή του βόρειου Έβρου στα ελληνικά Επιτελεία και ειδικά στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, αρχικά απόρησαν με την ευκολία με την οποία πίστευαν οι Τούρκοι επιτελείς που κατέστρωσαν το σχέδιο ότι θα επιτύγχαναν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς (ΑΝΣΚ).
Ο, τότε, διοικητής Ακαδημιών Πολέμου και μετέπειτα αρχηγός της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων (THK: Turk Hava Kuwetleri) πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο τότε αρχηγός της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (TDK: Turk Deniz Kuwetleri) ναύαρχος Όζντεν Ορνέκ και ο στρατηγός (ε.α.) Εργκίν Σαϊγκούν, πρώην στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τουρκίας στο NATO) ήταν κάτι παραπάνω από σίγουροι ότι θα επιτύγχαναν μια εύκολη νίκη κατά της ελληνικής αμυντικής διάταξης στον Έβρο.
Η αποκάλυψη των λεπτομερειών της σχεδιαζόμενης εισβολής στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε στις 15 Φεβρουαρίου 2010 (βασικοί άξονες, σημεία εισόδου κλπ.), αλλά και η ενδελεχής ανάλυση της ελληνικής διάταξης δυνάμεων στην περιοχή, οδήγησαν τελικά τα δύο Επιτελεία, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα για πρώτη φορά, στο συμπέρασμα ότι όντως το τουρκικό σχέδιο είχε υψηλή πιθανότητα επιτυχίας.
Η ελληνική διάταξη δυνάμεων στην περιοχή είχε αμελήσει την περιοχή του βόρειου Έβρου εντυπωσιακά: Πρακτικά, μόνο ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στο σημείο εισόδου σε μία περιοχή όπου, για να φτάσουν οι ενισχύσεις από το νότο, έπρεπε να περάσουν από την ορεινή δύσβατη επαρχιακή οδό Σάπες-Ροδόπης-Μέγα Δέρειο-Μικρό Δέρειο και από εκεί προς Διδυμότειχο ή Ορεστιάδα.
Στον βόρειο Έβρο μέχρι περίπου και την περιοχή του Διδυμοτείχου, αμύνεται η XXVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) αποτελούμενη από τις 3η και 30ή Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τη ΤΔ/21 ΣΠ. Εφεδρεία στην περιοχή αποτελεί η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί από την περιοχή Κομοτηνής όπου και στρα-τοπεδεύει, μέσα από το ορεινό δρομολόγιο Σάπες-Μέγα Δέρειο-Ορεστιάδα.
Η μόνη εφεδρεία μέχρι σήμερα ήταν η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, από την...Κομοτηνή, που θα έπρεπε να μετακινηθεί από το ορεινό δρομολόγιο πίσω από την Ορεστιάδα.
Με τον όγκο του τουρκικού Στρατού (μονάδες αρμάτων μάχης κυρίως) να έχει κάνει «σφήνα» στην κοιλάδα που βρίσκεται παράλληλα με τον ποταμό Ερυθροπόταμο και να προσπαθεί να φτάσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 30 χλμ. και τους δευτερεύοντες τρεις άξονες επίθεσης βόρεια του κύριου άξονα, μόνο η κακή
εκτέλεση του όλου σχεδίου θα μπορούσε να δώσει χρόνο και πιθανότητες επιτυχούς αντίστασης από ελληνικής πλευράς.
Από τότε το σχέδιο «Βαριοπούλα» έχει «στοιχειώσει» το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Βασικός λόγος όμως έναρξης του σχεδίου αυτού θα ήταν σωρεία τρομοκρατικών χτυπημάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τα οποία θα κατηγορούνταν η Ελλάδα που τότε εκείνη την εποχή η Άγκυρα την κατονόμαζε ως βασικό τόπο «φιλοξενίας» Κούρδων μαχητών.
Με την εφαρμογή του σχεδίου «Βαριοπούλα» στόχος από τότε, έτσι και τώρα ήταν οι κυβερνήσεις Ερντογάν και γενικότερα του ΑΚΡ.
Πρέπει να γίνει κατανοητό κάτι πολύ απλό. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην εξουσία διότι έχει καταστήσει την Τουρκία σε πολύ μεγάλη περιφερειακή δύναμη και εντός της επόμενης πενταετίας η χώρα αυτή τείνει να γίνει τελείως ανεξάρτητη.
Στην αρχή ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήταν άνθρωπος των Αμερικανών οι οποίοι τον προώθησαν μέσω του Ιμάμη Φ.Γκιουλέν ο οποίος χρηματοδοτείται αποκλειστικά από αμερικανικά κεφάλαια. Στην συνέχεια όμως ο νυν Τούρκος πρόεδρος ανεξαρτητοποιήθηκε και δεν σκοπεύει να ξαναγυρίσει ποτέ το στάδιο του υποτελούς.
Έτσι οι Αμερικανοί έχουν λάβει δύο σημαντικές αποφάσεις:
Δεν θέλουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην εξουσία... by any means necessary.
Kαι κατάλαβαν ότι η Τουρκία έχει μεγαλώσει πάρα πολύ πλέον για να ελεγχθεί συνεπώς πρέπει να «κοντύνει» και αυτό γίνεται μόνο με απόσπαση εδαφών.
Συν τοις άλλοις θέλουν την δημιουργία ενός μεγάλου ηπειρωτικού κράτους όπως το «Κουρδιστάν» το οποίο θα είναι κοσμικού χαρακτήρα θα ελέγχει τον ενεργειακό πλούτο της Γόνιμης Ημισέληνου (όπως αποκαλείται η Μέση Ανατολή), τους υδάτινους πόρους του Τίγρη και του Ευφράτη και θα προστατεύει το κράτος του Ισραήλ.
Αυτό το κράτος θα είναι απόλυτα αμερικανικών συμφερόντων. Οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να περιλαμβάνει τα εδάφη με κουρδόφωνους πλθυσμούς της ΝΑ Τουρκίας, της Β.Συρίας, του βόρειου Ιράκ και του δυτικού Ιράν (αν και δύσκολο) «σπάζοντας» έτσι το σιιτικό «τόξο» που προστατεύει την Ρωσία από εισβολή σουνιτών εξτρεμιστών και προκαλώντας ρήγμα στην γεωπολιτική συμμαχία Σιιτών και Ορθόδοξων κατά της άτυπης αλλά φανερής συμμαχίας Σουνιτών και Δυτικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις