Έρχονται μέτρα φωτιά από το ΥΠΕΘΑ: τσεκούρι σε πτητικό, επίδομα αλλοδαπής και παραμεθόριο


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Στην υλοποίηση των εξαγγελιών του που είχε κάνει το καλοκαίρι ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να εξοικονομήσει κονδύλια της τάξης των 27 ευρώ για καθένα από τα δυο επόμενα έτη.



Στα μέτρα, όπως είχε ήδη γράψει το Onalert.gr περιλαμβάνονται ηπερικοπή του πτητικού επιδόματος (επιδόματος επικινδυνότητας) δια μέσου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του, η περικοπή του επιδόματος αλλοδαπής, η περικοπή του επιδόματος συνυπηρέτησης συζύγων, και οι αλλαγές στα επιδόματα επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ έχει επεξεργαστεί σχέδιο για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του πτητικού επιδόματος (επισήμως επίδομα επικινδυνότητας), το οποίο δεν θα υπολογίζεται με το κατώτατο όριο πτήσεων που οφείλουν να "βάλουν" οι ιπτάμενοι κάθε εξάμηνο για να το δικαιούνται, αλλά θα υπολογίζεται με βάση πόσες ώρες έχουν πετάξει. Θα κοπούν δηλαδή όσοι υπηρετούν σε γραφεία και βάζουν ώρες συντήρησης. 

Το επίδομα επικινδυνότητας εκτός από τους αεροπόρους δίνεται και στους αλεξιπτωτιστές, σε όσους υπηρετούν σε υποβρύχια και στους ναρκαλιευτές.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΓΔΟΣΥ με ημερομηνία 6 Ιουλίου που είχε καταθέσει στη Βουλή ο κ. Καμμένος, από την περικοπή του επιδόματος επικινδυνότητας το υπουργείο αναμένεται να εξοικονομήσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης 1,5 εκατομμύριο ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος αλλοδαπής, το οποίο θα υπολογίζεται ως ποσοστό του μισθού που παίρνει το κάθε στέλεχος.

Ένα ακόμα μέτρο που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 3 εκατομμυρίων ευρώ είναι οι αλλαγές στα επιδόματα επιχειρησιακής ετοιμότητας, τα οποία δίνονται σε στελέχη που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε μονάδες πλοίων.

Τέλος λίγα ακόμα χρήματα θα εξοικονομηθούν και από την κατάργηση του επιδόματος συνυπηρέτησης, το οποίο πλέον θα δικαιούνται να το πάρει μόνο ο ένας από τους δυο συζύγους.

Το "πακέτο μέτρων" που ετοιμάζεται ήδη από το καλοκαίρι, είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην Βουλή, όταν συζητώντας για τα περίφημα ισοδύναμα, είχε καταθέσει το έγγραφο της ΓΔΟΣΥ με τους κωδικούς που έδειχναν από που θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα.

Ο υπεύθυνος του τομέα άμυνας της ΝΔ κ. Αθ. Δαβάκης, που είχε λάβει γνώση του εγγράφου της ΓΔΟΣΥ, είχε μιλήσει στο Onalert.gr, λέγοντας ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένους κωδικούς από τους οποίους θα γίνουν οι περικοπές, μαζί με τα ποσά που θα εξοικονομηθούν κατ' έτος.

Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αναμένεται πολύ σύντομα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δημοσιοποιήσει τις αναμενόμενες περικοπές στα στελέχη του.

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις