«Χακί» λογισμικό θα μειώσει τις δαπάνες στα νοσοκομεία


«Χακί» λογισμικό της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται - μετά από συνεργασία - και από το Υπουργείο Υγείας, συμβάλλει σε σημαντική μείωση της δαπάνης προμήθειας υγειονομικού υλικού σε όλο το σύστημα υγείας της χώρας. 

Πρόκειται για σύστημα κωδικοποίησης του πάσης φύσεως υγειονομικού υλικού - που πλέον πολλοί ...λιμπίζονται -  η πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του οποίου οι στρατιωτικοί εμπνευστές τους υπολογίζουν ότι μπορεί να επιφέρει έως και 30% μείωση του σχετικού κόστους.
Κα αυτό καθώς, όπως λέει έκθεση του ΓΕΕΘΑ, μέσω αυτού εξορθολογίζεται η οικονομική διαχείριση και ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν τις τιμές των υλικών (πχ πόσα υλικά, πότε, τρόπος πληρωμής, επαναλαμβανόμενη προμήθεια, για πόσους φορείς κλπ) και επιτυγχάνεται ο έλεγχος των αποθεμάτων.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010  όταν το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ) ξεκίνησε μια προσπάθεια κωδικοποίησης των φαρμάκων, του υγειονομικού υλικού και της καταγραφής του εργαστηριακού εξοπλισμού. Μετά από αναζήτηση σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο αναπτύχθηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου ένα σύστημα κωδικοποίησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και με στοιχεία από:
- Τον Σύνδεσμο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα  για χρήση του FED – LOG σε εθνικό επίπεδο.
-Σχετικούς με το αντικείμενο οργανισμούς όπως το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
-Προμηθευτές Υγειονομικού Υλικού.
Έναν χρόνο μετά η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, στo πλαίσιο συνεργασίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ), αναφέρθηκε στην κωδικοποίηση που υλοποιείται στο 251ΓΝΑ. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπουργείων, η ΕΠΥ και το 251 ΓΝΑ συνεργάστηκαν και συνεχίζουν πλέον την κοινή προσπάθεια για την κωδικοποίηση του Υγειονομικού Υλικού σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την εναρμόνιση του Παρατηρητηρίου Τιμών και της Κωδικοποίησης του υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων κλπ.
Όπως λένε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πουν έχουν γνώση του προγράμματος συνεργασίας σε υπηρεσιακό επίπεδο, το έργο της κοινής κωδικοποίησης του υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων κλπ.  σε εθνικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό αφού:
α. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη παρακολούθηση – διαχείριση σε εθνικό επίπεδο του υγειονομικού υλικού.
β. Εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του διπλογραφικού λογιστικού σχεδίου στα Νοσοκομεία.
γ. Εφαρμόζεται παραγωγικά στο σύνολο των Ε.Δ και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Συγκεκριμένα, πέραν των αρχικώς αναφερθέντων ωφελειών ( μείωση δαπάνης, ορθή διαχείριση, έλεγχος αποθεμάτων) μέσω της κωδικοποίησης επιτυγχάνεται επίσης η σύνταξη με ακρίβεια λεπτομερών ισολογισμών, προϋπολογισμών, η δημιουργία κοινών προδιαγραφών και διαγωνισμών, που στοχεύουν στην κοινή προμήθεια υλικών, η ανταλλαγή υλικών και πληροφοριών μεταξύ φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η ιχνηλασιμότητα των υλικών και καταγραφή εναλλακτών ή παρόμοιων υλικών, ο άμεσος εντοπισμός της θέσης του υλικού, καθώς και παρακολούθηση διακύμανσης της τιμής του χρονικά, ανά προμηθευτή και ασθενή, η παρακολούθηση εγγυήσεων και διερεύνηση της τιμής των υλικών σε χώρες του εξωτερικού, αξιοποίηση  online πηγών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών προσφορών κλπ.
Όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ολοκληρώσουν σύντομα την κωδικοποίηση του υγειονομικού υλικού προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και να διατεθεί και στο ΥΥΚΑ. Σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές στην προσπάθεια συνέβαλαν ουσιαστικά, απασχολούμενοι υπερωριακά και χωρίς οιαδήποτε οικονομική απολαβή πέραν του μισθού, ο αντισμήναρχος (Δ) Γεώργιος Κατωπόδης Διοικητής του Κέντρου Μηχανοργάνωσης (ΚΜΗ) του 251 ΓΝΑ, ο Επισμηναγός (Ε) Γεώργιος Σιαράβας και η Επισμηνίας (ΕΒΒΙΟ) Αδριανή Κουταβά. Αναφέρουν δε ότι έχουν πολύ καλή συνεργασία με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις