Οι Τουρκικές απειλές για την ΑΟΖ οδηγούν την Κύπρο στο ΣΑ του ΟΗΕ


Την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή τις τουρκικές απειλές τόσο κατά της Κύπρου όσο και κατά των εταιρειών που συμμετείχαν στο Β’ γύρο αδειοδότησης για ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, εισηγείται ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σύμφωνα με το SigmaLive.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο ημερίδας της ΕΔΕΚ για το Συνεργατισμό, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως οι απειλές της Τουρκίας εναντίον πρόθεσης εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον για διενέργεια γεωτρήσεων εντός αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων δυνάμει του Δικαίου της Θάλασσας είναι πολύ σοβαρές και πρόσθεσε: »ουσιαστικά η Τουρκία απειλεί με πόλεμο, περί αυτού πρόκειται».

Σημειώνοντας πως οι απειλές αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται και με άμεση κινητοποίηση σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Ομήρου πρόσθεσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι »δεδομένου ότι υπάρχει απειλή για τη διατάραξη της ειρήνης μία προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από σωστή προετοιμασία και εξασφάλιση στήριξης και από άλλες χώρες κρίνεται ως κατάλληλο, ως πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής».
»Οταν υπάρχει απειλή πολέμου το Συμβούλιο Ασφαλείας, διά του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οφείλει να συνέρχεται και να επιλαμβάνεται του θέματος», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις