"Βοήθα Παναγιά"! Το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από το κυκλώνα περικοπών που έρχονται


`Βοήθα Παναγιά`! Το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από το κυκλώνα περικοπών που έρχονται


Η “μάχη των κωδικών” στο ΥΕΘΑ συνεχίζεται,αλλά μέχρι στιγμής άκρη δεν βγαίνει. Η “τρόϊκα” των υπουργών “χτενίζει” καθημερινά τους κωδικούς των αμυντικών δαπανών για να παρουσιάσει στη τρόϊκα που έρχεται τον Σεπτέμβριο,μία αξιόπιστη πρόταση ισοδύναμων μέτρων που θα κάνει δυνατή την αποφυγή νέων περικοπών για τους στρατιωτικούς. Μέχρι στιγμής η υπουργική “τρόϊκα” γνωρίζει την ήττα…

Δεν έχει βρεθεί λύση για να εξοικονομηθεί ούτε ένα ευρώ, πέρα από τα 500.000.000 που ήδη έχουν “εντοπιστεί”. Η προσοχή έχει εστιαστεί στις λειτουργικές δαπάνες των ΕΔ οι οποίες όμως είναι κυριολεκτικά στο κόκκινο! Από τα 7 δις του 2009 οι ΕΔ καλούνται να τα βγάλουν πέρα με περίπου 4,5 δις το 2012! 

Όπου κι αν έψαξαν οι τρεις υπουργοί ,με όποιον κι αν μίλησαν πήραν την ίδια απάντηση. Αν κοπούν κι άλλα χρήματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλα όσα προβλέπονται για οροφές οπλικών συστημάτων και προσωπικού! Αεροσκάφη,πλοία και αριθμός οπλικών συστημάτων του ΣΞ θα πρέπει να παροπλιστούν! Και αυτό κανείς δεν τολμά ούτε να το σκεφτεί.

Από την άλλη η λύση που συνεχώς πέφτει στο τραπέζι για κλείσιμο μονάδων “σκοντάφτει” επί της ουσίας στην ατολμία και αυτής της πολιτικής ηγεσίας. Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να αποφευχθεί αυτός ο δρόμος είναι ότι “δεν αναμένεται να αποδώσει οικονομικά τα αναμενόμενα” και ότι “και το κλείσιμο μονάδων απαιτεί χρήματα”. Η μεν πρώτη δεν προκύπτει από καμία μελέτη η δε δεύτερη μπορεί να έχει βάση βραχυπρόθεσμα αλλά είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει οικονομικά αν γίνει ολοκληρωμένα και σωστά. Και θα αποδώσει πολλά χρήματα.

Συνεπώς τι μένει,είτε μας αρέσει ,είτε όχι; Οι μισθοί! Ο Παναγιωτόπουλος και οι δύο ΥΦΕΘΑ αρνούνται πως εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο. Όμως όσο οι μέρες περνούν και χρήματα δεν εξοικονομούνται από αλλού ,είναι βέβαιο ότι όλο και θα κοιτάνε στα συρτάρια τους τους πίνακες με τους μισθούς των στρατιωτικών.

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σ΄ ένα φθινόπωρο που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις ΕΔ και πρώτα απ΄ όλα στο αμυντικό της δόγμα το οποίο θα είναι το “βοήθα Παναγιά”, την οποία σήμερα γιορτάζουμε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις