Η Ρωσία άρχισε την ναυπήγηση των "σούπερ" πυρηνικών της υποβρυχίων

Η Ρωσία άρχισε την ναυπήγηση των `σούπερ` πυρηνικών της υποβρυχίωνΟι ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας θα ενισχυθούν δραματικά ως το 2020 με οκτώ νέα πυραυλοφόρα υποβρύχια του προγράμματος «Borei». 

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τρία υποβρύχια καταδρομικά με 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους «Bulava» και πέντε πυρηνοκίνητα υποβρύχια με 20 πυραύλους του ίδιου τύπου!

Η έναρξη της ναυπήγησης του πρώτου υποβρυχίου με το όνομα «Πρίγκιπας Βλαδίμηρος» έγινε στις 30 Ιουλίου στο ναυπηγείο του Sevmash,σύμφωνα με όσα αναφέρει η Φωνή της Ρωσίας.

Το «Borei» είναι σκάφος τέταρτης γενιάς, ικανό να καταδύεται σχεδόν σε βάθος 500 μέτρων και να αναπτύσσει κάτω από το νερό ταχύτητα άνω των 50 χιλιομέτρων την ώρα. Το πλήρωμά του αποτελείται από εκατό άτομα, ο χρόνος της αυτόνομης πλεύσης του φθάνει τις 90 ημέρες. Τα υποβρύχια εφοδιάζονται με κάψουλα διάσωσης, που μπορεί να πλεύσει και έχει υπολογιστεί για όλο το πλήρωμα. Πιθανώς τα υποβρύχια του νέου προγράμματος θα διαθέτουν πιο αθόρυβη λειτουργία και πολλές άλλες καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υδροεντοπισμού.

Η εμφάνιση των νέων πυρηνοκίνητων υποβρύχιων, που φέρουν πυρηνικούς πυραύλους και διαθέτουν πιο σύγχρονα τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά, αποτελεί πραγματική ενίσχυση της θαλάσσιας πτέρυγας των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, επισημαίνει ο αμυντικός αναλυτής Βίκτωρ Μπαρανιέτς:
Είκοσι πύραυλοι δεν είναι δεκαέξι, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο στον αριθμό. Το θέμα είναι και τα τακτικά-τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, το βεληνεκές, στο οποίο ο πύραυλος θα φθάσει τον εχθρικό στόχο. Εάν θα είναι τα 8 χιλιάδες χιλιόμετρα ή τα δέκα-δώδεκα. Το ελάχιστο στο οποίο φθάνει ο «Μπουλαβά» είναι τα οκτώ χιλιάδες. Τα πυραυλοφόρα μας χωρίς αμφιβολία θα πλέουν στα βάθη του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού.

Σ’ αυτήν την υδάτινη λεκάνη επαρκούν ακόμη και τρεις-τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα, προσθέτει ο ειδικός. Αλλά υπάρχει και το πρόβλημα, το οποίο πρέπει να λυθεί από τους Ρώσους στρατιωτικού, να εισαχθούν ανεπαίσθητα τα ρωσικά υποβρύχια στην περιοχή της επιχειρησιακής τους δράσης, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Προγνώσεων Ανατόλι Τσιγκανόκ:

Όταν το υποβρύχιο κατευθύνεται στην περιοχή της μάχιμης επιφυλακής του, καθίσταται αόρατο. Και εφόσον είναι αόρατο μπορεί να καταφέρει χτύπημα. Ειδικά αυτό το χαρακτηριστικό, ότι το πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να εξαπολύσει πυρά ευρισκόμενο σε βάθος, δρα προληπτικά έναντι των πιθανών αντιπάλων.

Κατά τη γνώμη των ειδικών η αύξηση του αριθμού των υπερσύγχρονων υποβρυχίων με αυξημένο αριθμό διηπειρωτικών πυραύλων, που εκτελούν αποστολή μάχιμης επιφυλακής στα βάθη των ωκεανών, θα καταστεί ισχυρός παράγοντας της πυρηνικής αποτροπής. Οι στρατιωτικοί αναλυτές επίσης θεωρούν ότι οι τα νέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη είναι απίθανο να αποτελέσουν εμπόδιο για τους στρατηγικούς πυραύλους και τις κεφαλές, που είναι ικανές να πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες σε περίπλοκη τροχιά.

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις