Μια άτυπη εκεχειρία τηρείται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

 Το Ισραήλ και η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας εφαρμόζουν μια άτυπη εκεχειρία, ύστερα από τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων και τον βαρύ τραυματισμό δύο εργαζομένων σε γεωργικές καλλιέργειες στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η εκεχειρία, υπό την μεσολάβηση της Αιγύπτου, άρχισε να τηρείται τα μεσάνυχτα, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10, επικαλούμενο αξιωματούχο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
"Δεν σημειώθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας καθώς δεν υπήρξαν ρίψεις ρουκετών", είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ. Τα μαθήματα στα σχολεία στις ισραηλινές κοινότητες που βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν εκ νέου σήμερα κανονικά, μετά τη διακοπή τους χθες Τετάρτη, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Τέσσερις παλαιστίνιοι ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη σε τουλάχιστον πέντε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν μετά το βράδυ της Τρίτης σε αντίποινα για τη ρίψη 80 ρουκετών και οβίδων από τη Λωρίδα της Γάζας. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους δύο Tαϊλανδοί που εργάζονταν στις καλλιέργειες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νότιο Ισραήλ, όπου οι κάτοικοι κρύφτηκαν σε καταφύγια και ασφαλή δωμάτια, καθώς οι ρουκέτες έπεφταν στην περιοχή τους.

Η Χαμάς και μια συμμαχική της πολιτοφυλακή, οι Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης, ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη των ρουκετών και των οβίδων.

Η επίδειξη ισχύος άρχισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν η Χαμάς και οι ένοπλοι της πολιτοφυλακής αυτής επιτέθηκαν σε ισραηλινή περίπολο κατά μήκος των συνόρων με τη βόρεια Γάζα και κλιμακώθηκε το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετά το τέλος της ιστορικής επίσκεψης στη Γάζα του εμίρη του Κατάρ.

Ο Αμος Γκιλάντ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι "υπάρχει ηρεμία" διαψεύδοντας ότι έχει επιτευχθεί μια άμεση συμφωνία με τη Χαμάς. "Οι Αιγύπτιοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο μέσω των υπηρεσιών τους ασφαλείας οι οποίες έχουν μεγάλη επιρροή στη Χαμάς".

Ο ισραηλινός αντιπρόεδρος Σιλβάν Σαλόμ εκτίμησε ότι το νέο καθεστώς στην Αίγυπτο "ενεργεί κατά τρόπο σκληρότερο απέναντι στη Χαμάς σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς" του Χόσνι Μουμπάρακ. "Η Χαμάς πίστευε ότι η άνοδος στην εξουσία του (προέδρου) Μοχάμεντ Μόρσι (του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων) θα τής επέτρεπε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά συνέβη το αντίθετο".

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις