Εκλεισε για την Ελλάδα το «μέτωπο του Αφγανιστάν»


Ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας

Με την επιστροφή και του Διοικητή του ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ελληνικού «Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν» (ΤΕΣΑΦ) από την Καμπούλ, μετα από 10 χρόνια παρουσίας και προσφοράς κυρίως στην εκτέλεση κονωφελών έργων υποδομής  και της εκπαίδευσης των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Στην συγκρότηση των 33 ελληνικών αποστολών πήραν μέρος 3.295 στελέχη  με χρονική διάρκεια παραμονής από 3 έως 6 μήνες.
Η ελληνική παρουσία ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 2002,  με την «Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν»' (ΕΛΔΑΦ).με αρχική τοποθέτηση 15 αξιωματικών και 34 υπαξιωματικών. Υπήρξε εποχή που η ελληνική συμμετοχή ξεπερνούσε - σε διαφορα επίπεδα- τα 200 άτομα.                   
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ «μαζί με τα επαναπατρισθέντα στελέχη επέστρεψε όλο το υλικό και τα μέσα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε σχέση με το 2010».
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές μερικά υλικα υποστήριξης γραφείου  χαρίστηκαν σε σχολεία κλπ, ενώ εκποιήθηκαν ορισμένα πολύ παλια οχήματα το κόστος μεταφοράς των οποιών ήταν μεγαλύτερο από την αξία τους.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αφγανιστάν, τόσο η ΕΛΔΑΦ όσο και το ΤΕΣΑΦ, εκτέλεσαν έργα κατασκευής – ανακατασκευής και βελτίωσης των υποδομών στην πόλη της Καμπούλ, καθώς επίσης και του αεροδρομίου.

Επιπρόσθετα, συμμετείχαν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Για ένα διάστημα υπήρξε και τμ'ημα της Πολεμικής Αεροπορίας που που διοικούσε το αεροδρόμιο της Καμπούλ.     
        
Επίσης ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη που παρείχε το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας  (299 ΚΙΧΝΕ) το αναπτύχθηκε στις 26 Ιουλίου 2005, από υγειονομικής πλευράς, αφενός  στο προσωπικό της ελληνικής αποστολής  και της υπόλοιπης διεθνούς δύναμης της ISAF, όσο και σε Αφγανούς πολίτες.
Το 2008-9 υπήρξε αρχικός σχεδιασμός να μεταφερθεί η ελληνική δύναμη σε επικίνδυνη περιοχή του ΝΔ Αφγανιστάν αλλά τελικά απετραπη μετα από την αποκάλυψη του θέματος από τον τύπο. Ελληνικά τμήματα είχαν δεχθεί καποιες φορές επίθεση από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμους ή πυροβολισμούς - ευτυχώς χωρις σοβαρό τραυματισμό.
Για κάποιο διαστημα θα παραμείνουν ακόμα στην Καμπούλ 7 αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που εκπαιδεύουν αφγανούς στην εφοδιαστική οργάνωση αεροπορικής βάσης, ενώ έμειναν και 2 αξιωματικοί που υπηρετούν στο διεθνές επιτελείο της  ISAF. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις