Τουρκία: Μπλόκο στην παραχώρηση δύο φρεγατών από τη Γερουσία (ΗΠΑ)


Με συντονισμένες ενέργειες του ελληνικού αλλά και του αρμενικού λόμπι στις ΗΠΑ, η αμερικανική Γερουσία απέρριψε την παραχώρηση στην Τουρκία δύο πολεμικών πλοίων (φρεγατών) κλάσεως «Oliver Hazard Perry» («Gabya» στην Τουρκία), τις φρεγάτεςUSS Halyburton (FFG–40) και USS Thach (FFG–43). Είχε προηγηθεί έγκριση της παραχώρησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κομβικό ρόλο στο μπλοκάρισμα της παραχώρησης έπαιξαν οι Γερουσιαστές, Σαρμπάνης, Μπιλιαράκης, Ένγκελ και Σέρμαν. Σε επιστολή του το αρμενικό λόμπι (οργάνωση ANCA) έκανε λόγο για την τουρκική στάση με στόχο να σταματήσει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπρόσθετα επιχειρήματα που αναφέρονται είναι η στάση της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ, η ανάμιξή της στη διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας και η επιστολή κατέληγε ότι η παραχώρηση θα αποτελούσε «ηθική επιβράβευση» της τουρκικής στάσης. Παρόμοια ήταν η επιχειρηματολογία όλων όσοι αντέδρασαν στην προοπτική της έγκρισης της παραχώρησης.
Την αντίστοιχη επιστολή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου μπορούν οι φίλοι μας να τη διαβάσουν εδώ: American Hellenic Institute letter to outgoing House Foreign Affairs Committee Chairwoman Ileana Ros-Lehtinen (R-FL).
Υπενθυμίζουμε, ότι και στην Τουρκία υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις για την προοπτική παραλαβής αυτών των πλοίων. Ωστόσο, φαίνεται πως υπήρχε ενδιαφέρον και ότι το τουρκικό λόμπι προσπάθησε να κερδίσει μια συμβολική νίκη, με το τουρκικό Ναυτικό, ενδεχομένως, να προχωρούσε μετά στην απόρριψη της προσφοράς, προκρίνοντας τη ναυπήγηση πλοίων εγχώρια.
http://www.defence-point.gr/news/?p=66372

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις