Σκάνδαλο με τα πορτογαλικά F-16 λένε στη Βουλγαρία


«Μύλος»… ο βουλγαρικός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Βουλγαρία εξαιτίας δημοσιεύματος της καθημερινής εφημερίδας «Sega», στο οποίο υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αγοράσει εννιά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 από την πορτογαλική Αεροπορία, από «τρίτο χέρι» όπως υποστηρίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η αιτιολογία περί «σκανδάλου» στηρίζεται στο ότι η Πορτογαλία είχε πληρώσει λιγότερο από το ένα τρίτο του ποσού – που ζητά σήμερα για εννιά μαχητικά – στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει όχι εννιά, αλλά 25 μαχητικά του τύπου, το 1999. Από αυτά τα μαχητικά θέλουν να αγοράσουν οι Βούλγαροι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Οπότε, η βουλγαρική Αεροπορία θα πληρώσει σχεδόν το σύνολο του ποσού με το οποίο είχαν αγοράσει οι Πορτογάλοι τα 25 μαχητικά για να παραλάβουν εννιά και η Πορτογαλία θα συνεχίσει να αξιοποιεί επιχειρησιακά τα υπόλοιπα (πουλάει 12 και στη Ρουμανία). Στην τιμή βέβαια η εφημερίδα δεν υπολογίζει και την αναβάθμιση μέσης ζωής (mid-life upgrade) που υπέστησαν αμέσως μετά την αγορά τους από τους Πορτογάλους.
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2012, ο επικεφαλής της Επιτροπής που ασχολείται με την αξιολόγηση των προσφορών, ενημέρωσε ότι τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της βουλγαρικής Αεροπορίας καλύπτουν η βουλγαρική πρόταση, η σουηδική για τον δανεισμό JAS-39 Gripen και η ιταλική για μεταχειρισμένα EF-2000 Typhoon (Eurofighter).
Η πορτογαλική πρόταση προκρίνεται επειδή συμπεριλαμβάνει και τα όπλα των αεροσκαφών και την υποστήριξη εδάφους, με τις άλλες δύο να προσφέρουν τα στοιχειώδη για την υποστήριξη και καθόλου όπλα. Παρότι είναι ήδη 30 χρονών αεροσκάφη, τα πορτογαλικά F-16 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακόμη 25 χρόνια, υποστήριξε ο στρατηγός.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι και οι Ρουμάνοι αποφάσισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να προμηθευτού 12 μαχητικά του τύπου επίσης από την Πορτογαλία, με τους Βούλγαρους να επείγονται κλείσουν την προμήθεια, καθώς διεκδικούν κάποια από τα αεροσκάφη που συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» της Ρουμανίας.
Διαβάστε περισσότερα για τους υποψηφίους και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην ανάρτηση στις 20 Δεκεμβρίου 2012, όπου είχαμε παρουσιάσει το θέμα με τίτλο, «Χωρίς διαγωνισμό θα πάρει μαχητικά η Βουλγαρία» στις: http://www.defence-point.gr/news/?p=65510

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις