Σε κατάσταση εξέγερσης οι Τούρκοι υπαξιωματικοί και οπλίτες!


Μετά τους Υπαξκούς και τους ειδικευμένους Λοχίες, διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και οι συμβασιούχοι οπλίτες. 
Τι και αν είμαστε Υπαξκοί, εμείς είμαστε σε χειρότερη κατάσταση
 
Οι Υπαξκοί, οι ειδικευμένοι Υπαξκοί, οι ειδικευμένοι Στρκες και οι συμβασιούχοι οπλίτες, οι οποίοι υπηρετούν μέσα στις ΤΕΔ, κατά διαστήματα και σε διάφορα επίπεδα, δείχνουν την αντίδρασή των για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων...
που όπως ισχυρίζονται, δεν τους παραχωρούνται. 
Ιδιαίτερα οι Υπαξκοί, οι οποίοι είναι κάτω από έντονη πίεση στις ΤΕΔ και καταπιέζονται εκ μέρους των Αξκών, εκφράζουν συχνά τη δυσκολία των συνθηκών εργασίας.
 
Οι χωρίς βαθμό βαθμοφόροι των ΤΕΔ
 
Οι συμβασιούχοι οπλίτες αναφέρουν ότι είναι οι βαθμοφόροι χωρίς βαθμό και ισχυρίζονται ότι εργάζονται κάτω από τεράστια καταπίεση. Λόγω δε της έλλειψης μιας ρύθμισης για υπερωρίες, ιδιαίτερα στους Δυτικούς Νομούς, οι συμβασιούχοι οπλίτες εργάζονται μέχρι τα μεσάνυχτα και είναι αυτοί οι οποίοι αποχωρούν περισσότερο από τις ΤΕΔ, ευθύς ως ολοκληρωθεί η σύμβασή των… Επίσης οι συμβασιούχοι οπλίτες, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αύξηση αποδοχών σύμφωνα με την αρχαιότητα και λένε: «Είτε είσαι συμβασιούχος οπλίτης ενός έτους είτε είσαι 20 ετών, παίρνεις τις ίδιες αποδοχές».
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι οπλίτες, τα στέλνουν είτε με mail είτε τηλεφωνικά στο κέντρο ειδήσεων και παρουσιάζουν τις δυσκολίες που βιώνουν. Ένας συμβασιούχος υπαξκός που υπηρετεί στο Σίρνακ, δήλωσε τα εξής:
 
Δεν έχω καμιά ενόχληση στο θέμα των αποδοχών
 
Είμαι ένας συμβασιούχος οπλίτης και υπηρετώ στο Σίρνακ. Οι στάνταρ αποδοχές μας είναι 2600 ΤΛ. Ωστόσο εγώ για να υπηρετήσω στην Ανατολία, παίρνω ακόμα υψηλότερες αποδοχές. Οι αποδοχές μου ανέρχονται περί τις 4000 ΤΛ. Όμως κατά την ενημέρωση της κοινής γνώμης, σχετικά με τις παραιτήσεις του προσωπικού από τις ΤΕΔ, αποκρύπτονται ορισμένα πράγματα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, αποδοχές του ύψους των 4000 ΤΛ θεωρούνται πολύ καλές, τότε όμως γιατί παραιτούνται οι συμβασιούχοι οπλίτες?
 
Το 2012 παραιτήθηκαν από τις ΤΕΔ 8100 συμβασιούχοι οπλίτες
 
Την περασμένη χρονιά παραιτήθηκαν από τις ΤΕΔ 8100 συμβασιούχοι οπλίτες. Οι συμβασιούχοι οπλίτες αρχίζουν τα καθήκοντά τους με την υπογραφή συμβάσεων, διάρκειας από 1-5 χρόνια. Αναλαμβάνουμε καθήκοντα στο Στρατό Ξηράς, το Ναυτικό και την Αεροπορία. Οι ειδικευμένοι Υπαξκοί αναλαμβάνουν καθήκοντα και στη Στρατοχωροφυλακή, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Στους συμβασιούχους οπλίτες υπάρχει καταπίεση , αλλά…
 
Σήμερα ένας συμβασιούχος οπλίτης ενός έτους και ένας 20 ετών, έχουν τις ίδιες αποδοχές. Δεν έχουμε αποδοχές σύμφωνα με την αρχαιότητα. Ναι, οι υπαξκοί είναι καταπιεσμένοι από τους Αξκούς, όμως στο στρατό περισσότερο από όλους πολτοποιούμαστε εμείς. Οι Αξκοί και Υπαξκοί μας ασκούν ψυχολογική βία. Στους Νομούς που υπηρετούμε, δεν φέρνουμε τις οικογένειές μας. Είμαστε σε συνεχή περιφρόνηση. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στρατιωτικά σπίτια και επειδή δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για υπερωρίες, κυρίως στην Ανατολία εργαζόμαστε μέχρι τις 2100-2200Ω.
 
Όταν προσλαμβανόμαστε στην εργασία, θεωρούμαστε βαθμοφόροι και όταν πιάνουμε δουλειά είμαστε χωρίς βαθμό.
Αν κατά τη διάρκεια της βολής δεν πετύχουμε το στόχο, αν δεν μπορέσουμε να βγάλουμε με πλήρη φόρτο μάχης, το τζόκιν των 16 λεπτών, τότε αντιμετωπίζουμε κάθε είδους ταπείνωση. Όταν προσλαμβανόμαστε στην εργασία μας συμπεριφέρονται σαν βαθμοφόρους και όταν πιάνουμε δουλειά μας συμπεριφέρονται σαν στρατιώτες. Ξέρουν ότι είναι πολύ εύκολο να προσλάβουν χιλιάδες συμβασιούχους οπλίτες και να αντικαταστήσουν αυτούς που παραιτούνται.
Ιδιαίτερα στην Ανατολία, οι συνθήκες εργασίες είναι πολύ βαριές. Σε πετάνε τρεις μέρες ενέδρα στα βουνά και μόλις επιστρέφεις να κάνεις ένα μπάνιο και να ξεκουραστείς, έρχεται η πληροφορία ότι υπάρχουν εικόνες (από δραστηριότητες των ανταρτών) και άιντε για επιχειρήσεις.
 
Η γυναίκα μου θα γεννήσει και ζήτησα άδεια. Μου είπαν «Εσύ θα γεννήσεις?»
 
Στις δυο προηγούμενες γεννήσεις των παιδιών μου, δεν ήμουν κοντά στη γυναίκα μου. Το να πάρεις άδεια, αυτό είναι ένας άλλος καημός. Όταν πας να ζητήσεις άδεια, ο Διοικητής σου σε περνάει από χίλια κύματα και στο τέλος σου λέει: «Εσύ θα γεννήσεις? Εσύ θα γεννήσεις?...» 

Όταν υπηρετούσε δυτικά, ούτε ψωμί δεν πήγαινα στο σπίτι μου. Όχι επειδή δεν είχα χρήματα, αλλά επειδή εργαζόμασταν μέχρι ώρα 10 το βράδυ.
 
Υπάρχει κάτι σαν τρομοκρατία του Δκτού
Το αυτοκρατορικό σύστημα στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Κατά την περίοδο που υπάρχει μια επιθεώρηση, συγγνώμη, αλλά γλείφουν όλα τα μέρη (οι συμβασιούχοι υπαξκοί καθαρίζουν τα πάντα). Υπάρχει κάτι σαν τρομοκρατία του Δκτού και η οποία ακόμα συνεχίζεται.
 
Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις