Ισραήλ -Τουρκία:Επιφυλακτικοί σε θέματα άμυνας,παρά το συνοικέσιο Ομπάμα


Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας  ειδικά για την συνεργασία σε τομείς όπως ο Στρατός και οι Μυστικές Υπηρεσίες διατυπώνει η τουρκική εφημερίδα Zaman που πάντως αναφέρει ότι μετά  από την απολογία του ισραηλινού Πρωθυπουργού  κ. Νετανιάχου για το πλοίο ''Μαβί Μαρμαρά''...
  αναμένεται εφεξής η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Veto σε προμήθειες από το Ισραήλ

Όσον αφορά τα θέματα άμυνας -ασφάλειας αναφέρει ότι θα επανεξεταστούν μεν τα ‘'παγωμένα'' σχέδια στρατιωτικής συνεργασίας , αλλά η Τουρκία θα εξακολουθήσει να ασκεί βέτο σε κρίσιμης σημασίας αμυντικές προμήθειες από το Ισραήλ , όσο εξακολουθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.

Όχι σε πτήσεις μαχητικών στην Τουρκία

Επίσης αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση χρήσης του τουρκικού εναέριου χώρου από ισραηλινά αεροσκάφη για εκπαιδευτικές πτήσεις, ενώ δεν θα ανακληθούν οι τουρκικές φρεγάτες που έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης η εφημερίδα προσθέτει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών ΜΜΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου πιθανόν να πραγματοποιήσει σύντομα επίσκεψη στο Ισραήλ,ενώ κατα την  Ηaberturk  και ο
 κ. Ερντογάν πιθανόν να πάει στην Γάζα τον Απρίλιο , επίσκεψη για την οποία ο κ. Σιμόν Πέρες υπογράμμισε  ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

 Αμοιβαία βήματα ή αμοιβαία επιφυλακτικότητα;

Η Ζaman αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως οι σχέσεις Τουρκίας –Ισραήλ θα εξομαλυνθούν αναλόγως των βημάτων που θα πράξει το Ισραήλ. Η Yeni Safak  συμπληρωματικά αναφέρει ότι ο κ.Ερντογάν δήλωσε ότι η αποστολή Τούρκου Πρέσβη στο Ισραήλ θα εξαρτηθεί από τα βήματα που θα πράξει το Ισραήλ .
Από την πλευρά του το Ισραήλ φαινεται ότι έχει μπει όρος να σταματήσει η Χαμάς τις επιθέσεις.Η εφημερίδα Χουριέτ ,που πήρε συνέντευξη από τον Ισραηλινό Πρόεδρο,  αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Σιμόν Πέρες το Ισραήλ θέτει μόνο έναν όρο για την απολογία του για το Μαβί Μαρμαρά: Να σταματήσουν οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ο ρόλος της Τουρκίας για τον τερματισμό των επιθέσεων της Χαμάς είναι μια εκ των προϋποθέσεων της συμφωνίας,υπογραμμίζει. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις