Σε Ιάπωνες και Γάλλους η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία


Η Τουρκία αναμένεται να αναθέσει σε μια κοινοπραξία στην οποία περιλαμβάνεται η ιαπωνική Mitsubishi και η γαλλική GDF Suez την κατασκευή...
του δεύτερου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού της σταθμού. Πρόκειται για μια σύμβαση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της αγοράς πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, η οποία είχε παγώσει εδώ και δύο χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε εδώ και εβδομάδες κυρίως ο ιαπωνικός Τύπος και η λήψη της απόφασης αυτής επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας σήμερα, την παραμονή της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Μια διακυβερνητική συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη αποκλειστικών εμπορικών συνομιλιών, θα υπογραφεί με αφορμή την επίσκεψη αυτή στην Άγκυρα από τον Άμπε και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πηγή του κλάδου, η κοινοπραξία που κέρδισε αποτελείται από την Mitsubishi Heavy Industries (MHI), την επίσης ιαπωνική Itochu και την γαλλική ενεργειακή GDF-Suez, στις οποίες θα προστεθεί μεταγενέστερα μια τουρκική επιχείρηση.

Η γαλλική Areva θα προμηθεύσει μαζί με την MHI τους τέσσερις αντιδραστήρες μέσης ισχύος (1.100 μεγαβάτ) Atmea-1 με τους οποίους θα εξοπλιστεί ο σταθμός, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από την κοινοπραξία.

Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αυτού προβλέπει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών στην Σινώπη, στην Μαύρη Θάλασσα, το 2017 ώστε οι τέσσερις αντιδραστήρες να τεθούν σε λειτουργία σε χρονικό ορίζοντα μεταξύ του 2023/2024 και του 2028.

Η Άγκυρα έχει ήδη συνάψει συμφωνία το 2010 με την Ρωσία για την κατασκευή ενός πρώτου σταθμού στο Άκουγιου, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις