Τα "καρφιά" Αβραμόπουλου για το "ανάστημα που έπρεπε να ορθώσουμε για τις περικοπές"

Του  Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Ιδιαίτερα προσεκτικός είναι κατά γενική ομολογία στις διατυπώσεις του ο κ Δημητρης Αβραμόπουλος - κάτι που οφείλει αφενός στην τάση του να ''στρογγυλεύει'' πολιτικά σε συνδυασμό με την ...διπλωματική του εμπειρία εξ επαγγέλματος και αφετέρου στο ότι είναι άριστος χρήστης της ελληνικής γλώσσας.

Έτσι θα έπρεπε κανείς να είναι μύστης της τακτικής Αβραμόπουλου για να καταγράψει δυο ''καρφιά'' κατά του προκατόχου του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου που με τα παραπάνω χαρακτηριστικά έκρυψε επιμελώς μέσα στην πολυσχιδή ομιλία του κατά την στην τελετή παράδοσης παραλαβής: 

Οι ''κομματικές παρεμβάσεις''


 1ο).Το πρώτο ''καρφί'' με δυο λόγια-και όπως το ''διάβασαν '' οι περισσότεροι- ήταν η η έμμεση αναφορά ότι έγιναν ''κομματικές παρεμβάσεις '' - εννοώντας προφανώς την ''Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου'' των κρίσεων, με τις υποβολιμιαίες αποστρατείες και προαγωγές από τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο - Καράμπελα που οδήγησαν στην ηχηρή παρέμβαση του τότε Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Ζιαζιά.

Παρέμβαση που προκάλεσε τόσο θόρυβο τότε και ο απόηχος της οποίας είναι αυτός που, όπως λένε αρκετοί στην Συγγρού, ''πήρε και σήκωσε'' ακόμα και τώρα τόσο τον κ.Παναγιωτόπουλο (από το Άμυνας) και κυρίως τον κ. Καράμπελα (από την κυβέρνηση).

Ιδού το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας από το οποίο  ''αναλυτές'' των λόγων του κ Αβραμόπουλου ...εξάγουν το πρώτο ''καρφί'' :
<<Τα κόμματα καθ΄ όλα σεβαστά δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στη λειτουργία του εθνικού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έχουν μια σημαντική αποστολή να επιτελέσουν στη Βουλή και αλλού, είναι πάντα ευπρόσδεκτα εδώ με ανοιχτές τις πόρτες όπως ήταν και παλιότερα για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά κομματικός παρεμβατισμός επί Υπουργίας Αβραμόπουλου δεν θα επιτραπεί. Για αυτό και όσοι με πλαισιώνουν σήμερα μπορεί να ανήκουμε σε κόμματα, αλλά διαπνεόμαστε από αυτή την αντίληψη>>, είπε.

Το ''ανάστημα'' και οι  ''πρωτοβουλίες''

 2ο). Το δεύτερο ''καρφί'' είναι πιο αιχμηρό και πιάνει πιο πολύ την βάση των αποστράτων και των εν ενεργεία στελεχών:

Με δυο λόγια επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς την απερχόμενη πολιτική ηγεσία - τον κ Παναγιωτόπουλο δηλαδή - ότι δεν έκανε όσα έπρεπε και δεν ανέλαβε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να σταματήσει ή να περιοριστεί η μείωση των αποδοχών και συντάξεων των στρατιωτικών όπως και για να αναπληρωθούν οι απώλειες αυτές . Μάλιστα χρησιμοποίησε το ρήμα''πρέπει'' για τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται να αναληφθούν, ενώ αμέσως πριν είχε πει ότι ''πρέπει'' να ορθώσουμε το ανάστημα  Ποιοι λοιπόν ΔΕΝ όρθωσαν το ανάστημα  Ποιοι ΔΕΝ πήραν πρωτοβουλίες; Για τους γνωρίζοντες να ερμηνεύουν τα λόγια του κ. Αβραμόπουλου , η απάντηση είναι αυτονόητη , λένε : Ο κ. Παναγιωτόπουλος!

Ιδού ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα για ανάγνωση και ερμηνεία:

<<Είμαι βέβαιος ότι με τη σημερινή αυτή σεμνή και συμβολική τελετή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν, να ακούσουν ένα λόγο υπεύθυνο και σοβαρό, διότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την  πραγματικότητα.  Οι μειώσεις των μισθών τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει την διαβίωσή τους στα όρια της αξιοπρέπειάς τους.
Και μπορεί να ηχούν στα αυτιά μου οι γνωστές φράσεις που τότε άκουσα εδώ ότι και τίποτα να μην μας δίνει η πατρίδα εμείς θα χύσουμε το αίμα μας εάν χρειαστεί για αυτήν, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε όμως σε αυτή τη διαβεβαίωση. Πρέπει ως πολιτική ηγεσία να ορθώσουμε το ανάστημά μας και συγχρόνως να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Διότι πέρα από τις μηχανές, πέρα από τα εξοπλιστικά, πέρα από τα οπλικά συστήματα υπάρχει ο άνθρωπος>> είπε σχετικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Η παρέμβαση της κ. Γεννηματά στα μισθολογικά

Πάντως και ανεξάρτητα από το ''νεοδημοκρατικό'' σκέλος της τελετής παράδοσης -παραλαβής, όσον αφορά το εισοδηματικό κομμάτι των στρατιωτικών,  σημαντική κρίνεται η παρέμβαση και της Υπουργού - αναπληρωτή Άμυνας κ Φώφης Γεννηματά. Παρόλο που η κ. Γεννηματά μπαίνει για πρώτη φορά  στα ...''στρατιωτικά νερά'' έδειξε ''με το καλημέρα ''την κλάση της ως κορυφαίο και έμπειρο στέλεχος με την σχετική αναφορά της στις οικονομικές  θυσίες του στρατιωτικού προσωπικού και την αποκατάστασή τους : <<  Οφείλουμε έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους και της ευσυνειδησίας τους>>, είπε.

Το πλήρες απόσπασμα είναι το εξής:

<<Γνωρίζω πάρα πολύ καλά όλες τις θυσίες, στις οποίες έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα, συμμετέχοντας και εκείνοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα της οικονομικής προσαρμογής και της εξόδου από την κρίση.
          
Γνωρίζω όμως και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις στα ζητήματα Εθνικής Άμυνας. Γι αυτό θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε εδώ όχι απλώς για να υλοποιήσουμε την κυβερνητική πολιτική αλλά για να υποστηρίξουμε και να αναδείξουμε τις προτάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Θεωρώ ότι τους το οφείλουμε και οφείλουμε έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους και της ευσυνειδησίας τους. Ο ελληνικός λαός έχει δώσει ότι μπορούσε, δεν μπορεί να δώσει τίποτε άλλο>>, τόνισε.  

onalert.gr

Σχόλια

  1. ΕΔΩ Η ΡΟΔΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ που αφορά την παρέμβαση των προισταμένων για τα μισθολογικά. Ίδωμεν μέχρι τέλους του θέρους ποιά νέα γραμμή θα χαράξουν ή θα ακολουθήσουν αυτή που υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις