«Κλείδωσε» η επιλογή του αγωγού TAP- «Εχασε» ο Nabucco λένε οι Αυστριακοί

«Κλείδωσε» η επιλογή του αγωγού TAP- «Εχασε» ο Nabucco λένε οι Αυστριακοί
«Κλείδωσε» η επιλογή του αγωγού TAP στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα για την μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, καθώς την νίκη του στην κούρσα έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco επιβεβαίωσαν νωρίτερα και οι Αυστριακοί.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της η αυστριακή εταιρεία OMV, που είναι ο βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας του Nabucco αναφέρει ότι σήμερα ενημερώθηκε από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, ότι «το πρότζεκτ του Nabucco δεν επελέγη τελικά για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη».

Την σχετική είδηση αναμεταδίδουν τόσο το πρακτορείο Reuters όσο και μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας που μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία ήταν οι χώρες που στήριζαν το σχέδιο Nabucco.

Από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για το θέμα, καθώς η συμφωνία των μελών της κοινοπραξίας είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αύριο. Σύμφωνα, ωστόσο,  με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για την επιλογή του TAP και την απόρριψη του σχεδίου της ανταγωνίστριας κοινοπραξίας του αγωγού Nabucco.
 
Τις ίδιες πληροφορίες διέρρεαν και επιχειρηματικοί κύκλοι, μιλώντας για θετική εξέλιξη, κάτι που θα επηρεάσει και την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR.

Η συνάντηση Σαμαρά - εκπροσώπων της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Η ενημέρωση έγινε από τον αντιπρόεδρο του κονσόρτιουμ, Αλ Κουκ και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, Ελσχαντ Ναζίροφ.

Σύμφωνο εμπιστευτικότητας
Ο λόγος που η ελληνική πλευρά κρατά σιγήν ιχθύος (εκτός του ότι φοβάται μην τυχόν επαναληφθεί το πάθημα με τη Gazprom), είναι ότι οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, τόσο αυτές που στηρίζουν τον TAP (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία), όσο και εκείνες που στηρίζουν τον Nabucco West (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία), έχουν δεσμευθεί με σύμφωνο εμπιστευτικότητας να κρατήσουν «μυστική» την απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ τουλάχιστον μέχρι αύριο.
Κι αυτός καθώς θα πρέπει να προηγηθεί τελετή που διοργανώνει στις Βρυξέλλες ο Κοινοτικός Επίτροπος Γκύντερ Ετινγκερ με τους επικεφαλής και των δύο κοινοπραξιών που διεκδίκησαν τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, του TAP και του Nabucco West

Παρόμοια δηλαδή ενημέρωση με αυτή που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός, γίνεται ταυτόχρονα από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων χωρών, (Ρώμη, Τίρανα, Σόφια, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Βιέννη).

Η επίσημη ανακοίνωση από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου. Δεδομένου ωστόσο ότι στη διαδικασία εμπλέκονται 7 χώρες, θεωρείται βέβαιο ότι ακριβής εικόνα θα υπάρχει σήμερα, ειδικά από τις πρωτεύουσες για τις οποίες τα νέα είναι καλά.


Τι έγινε στην τελετή υπογραφής Ελλάδας- TAP

Xωρίς να ανακοινωθεί η απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ καθώς επισήμως αυτό θα γίνει την Παρασκευή υπεγράφη το απόγευμα της Τετάρτης από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για τα ενεργειακά Μάκη Παπαγεωργίου και τον επικεφαλής της κοινοπραξίας του ΤΑΡ η «συμφωνία της φιλοξενούσας χώρας» η οποία ρυμθίζει θέματα φορολογικά, απαλλοτριώσεων τελών διέλευσης

«Σε ανύποπτο χρόνο, ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ,  είχα κάνει μελέτη λέγοντας ότι το ΤΑΡ είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για την χώρα. Θεωρώ ότι θα έρθουν δουλειές στην Ελλάδα η οποία εφόσον επιλεγεί ο αγωγός γίνεται ενεργειακός κόμβος για την περιοχή δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Είμαστε μια αναπνοή από την απόφαση για τον νότιο διάδρομο. Είμαστε αισιόδοξοι για την απόφαση που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τα οφέλη που θα έχει η ροή αζέρικου αερίου τόσο γεωστρατηγικά για την Ελλάδα όσο και για τους καταναλωτές.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας του ΤΑΡ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη στον αγωγό προσθέτοντας ότι δημιουργεί σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1.5 δις ευρώ. 


Κλείνει και το θέμα ΔΕΣΦΑ
Πάντως, η παρουσία του αντιπροέδρου της Socar στην πρωινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν είναι τυχαία, και εκτιμάται ότι συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.
Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις αναφορικά με τον ΤΑΡ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζερική Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πωλητής, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ακόμη παραλάβει επισήμως τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την αξιολογήσει και να ενημερώσει και τον έτερο πωλητή, που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις