Αλλαγές στις ΕΔ των ΗΠΑ και το παρωχημένο ελληνικό μοντέλο

Αλλαγή που υιοθέτησε ο Στρατός των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει να παρατηρείται προσεκτικά από τον Ελληνικό Στρατό και φυσικά να μελετηθεί σε βάθος καθώς το οργανωτικό μοντέλο που προωθείται, φαίνεται, τουλάχιστον εκ πρώτης όψης να οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα και σκέψεις για αλλαγές.
Τη συγκρότηση ενός νέο κυβερνο-σχολείου που θα επιφέρει δραματική αλλαγή στις κυβερνο-επιχειρήσεις αποφάσισε ο αρχηγός του επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ στρατηγού Ray Odierno.

Το νέο κυβερνο-σχολείο με την ονομασία Κέντρο Αριστείας Κυβερνοχώρου (Cyber Center of Excellence) θα δημιουργηθεί στο Fort Gordon, στην πολιτεία της Γεωργίας, και θα απορροφήσει το εδρεύον εκεί Κέντρο Αριστείας Διαβιβάσεων (Signals Center of Excellence). Θα χρησιμοποιήσει ως βάση το Signals Center of Excellence και η διαδικασία μετασχηματισμού θα αρχίσει την 1η Αυγούστου 2013 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 1η Οκτωβρίου 2015. Στο μεσοδιάστημα νέες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Κέντρου πρόκειται να κατασκευαστούν στο Fort Gordon.
Σκοπός του νέου Κέντρου Αριστείας είναι να ομογενοποιήσει την εκπαίδευση και τις πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού στη διεξαγωγή κυβερνο-επιχειρήσεων, ηλεκτρονικού πολέμου, κυβερνο-δραστηριοτήτων στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και συλλογή πληροφοριών σημάτωνπου σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Μεταξύ των εκπαιδευτικών αντικειμένων που θα συγχωνευτούν και θα διδάσκονται από το νέο Κέντρο Αριστείας Κυβερνοχώρου είναι η ηλεκτρονική πειρατεία (computer hacking), η παρεμβολή (jamming) και η υποκλοπή ηλεκτρομαγνητικών σημάτων.
Η δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας Κυβερνοχώρου (Cyber Center of Excellence) πρόκειται να επιφέρει σημαντικές οργανωτικές αλλαγές στον Στρατό των ΗΠΑ. Ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στο Κογκρέσου για το αν η Διοίκηση Κυβερνοχώρου Στρατού (Army Cyber Command) που σήμερα βρίσκεται «μοιρασμένη» σε δύο εγκαταστάσεις, στο Fort Meade και το Fort Belvoir στην πολιτεία της Βιρτζίνια, θα πρέπει να μετακινηθεί στο Fort Gordon.
Σε κάθε περίπτωση η συγκρότηση του Κέντρου Αριστείας Κυβερνοχώρου (Cyber Center of Excellence) αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τον Στρατό των ΗΠΑ και σαφώς προάγγελο πολύ ριζικότερων αλλαγών που θα λάβουν χώρα στο μέλλον.
Φυσικά όπως και στην Ελλάδα, οι αλλαγές γίνονται με ομαλά σχετικό ρυθμό προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες, τα οργανωτικά χαρακτηριστικά και οι παγιωμένες φιλοσοφίες και αντιλήψεις ενός αυστηρά και ιεραρχικά δομημένου συστήματος.
Η ελληνική διάσταση
Η συγκεκριμένη αλλαγή που υιοθέτησε ο Στρατός των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει να παρατηρείται προσεκτικά από τον Ελληνικό Στρατό και φυσικά να μελετηθεί σε βάθος καθώς το οργανωτικό μοντέλο που προωθείται, φαίνεται, τουλάχιστον εκ πρώτης όψης, να ανταποκρίνεται όχι μόνο στις σύγχρονες επιχειρησιακές εξελίξεις, αλλά, το κυριότερο, στις ραγδαίες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.
Οι τελευταίες διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα όπου τα «συμβατικά» μέσα επικοινωνιών (σταθμοί ασυρμάτου) σε λίγα χρόνια θα έχουν εκλείψει με την κλασική μορφή τους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σημερινά smartphones παρέχουν απείρως μεγαλύτερες επικοινωνιακές δυνατότητες (φωνή, δεδομένα, βίντεο, κ.λ.π.) από τους «συμβατικούς» σταθμούς ασυρμάτου και μάλιστα με κλάσμα του κόστους. Βέβαια είναι προφανές ότι οι δεύτεροι προορίζονται για στρατιωτική σκληρή χρήση σε ακραία περιβάλλοντα και συνθήκες, και ότι αυτή η «ανθεκτικότητα» κοστίζει πολύ. Όμως κάθε άλλο παρά μακριά είναι η εμφάνιση «ruggedized» smartphones.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα επικοινωνιακά δίκτυα. Τα εν εξελίξει πειράματα ολοκληρωμένης αξιολόγησης δικτύου (NIE: Network Integrated Evaluation) που διεξάγει ο Στρατός των ΗΠΑ και που αποσκοπούν στην επιχειρησιακή ανάπτυξη ενός κινητού τακτικού διαδικτύου (internet), αποτελούν επίσης σαφή ένδειξη για τη μελλοντική πορεία των πραγμάτων. Απλοϊκά και σχηματικά θα υποστηρίξουμε ότι υπολογιστές (πληροφορική) και επικοινωνίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί σε ένα ενιαίο σύνολο.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται οι συνθήκες εκτιμώνται ως ώριμες για να αρχίσει να μελετά και ο Ελληνικός Στρατός μία βασική αλλαγή που θα προσαρμόσει την οργανωτική του δομή στα νέα δεδομένα και το κυριότερο θα την προετοιμάσει για τα επόμενα, πιο ριζικά, ελπίζουμε, βήματα. Η βασική αλλαγή που προτείνεται είναι η απορρόφηση του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής (ΣΕΠ) από το Όπλο των Διαβιβάσεων (ΔΒ), που αποσκοπεί στην συνένωση όλων των δραστηριοτήτων στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα υπό έναν ενιαίο φορέα.
Το ζήτημα είναι εξ ορισμού πολύπλοκο, πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο και απαιτεί τη σε βάθος μελέτη των αποτελεσμάτων και των επιδράσεων.
Όμως η μελέτη του θα πρέπει να αρχίσει από τώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις