Ελλάδα - ΗΠΑ: Κείμενο αμυντικής συνεργασίας θα συμφωνήσουν οι υπουργοί Άμυνας - Τι προβλέπει


Η “αμερικανική επιστροφή” αναμένεται να επικυρωθεί στην συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέϊγκελ, απόψε στις 22.00 ώρα Ελλάδος ,στο Πεντάγωνο. Μια “επιστροφή” που θα “αποτυπωθεί” μέσα από ένα κείμενο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ ,το οποίο όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν επιτελείς που έχουν ασχοληθεί με την προετοιμασία αυτής της συμφωνίας θα προβλέπει για πρώτη φορά με σαφήνεια την αμυντική συνεργασία των χωρών.


Θα είναι ένας “οδικός χάρτης” όπως τον χαρακτηρίζουν που θα αποτυπώνει τον δρόμο της ελληνοαμαερικανικής συνεργασίας στο χώρο της Άμυνας.

Κι επειδή στην Ελλάδα πάντα την αμυντική συνεργασία την συνδέουμε με προμήθειες εξοπλισμών γίνεται σαφές ότι αυτή η συμφωνία θα προβλέπει τις δυνατότητες παραχώρησης -πώλησης μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά δεν θα περιορίζεται μόνο σ΄ αυτά.

Μια σιερά κοινών δράσεων που θα σηματοδοτούν την “στενότερη” αμυντική σχέση Αθήνας - Ουάσινγκτον θα αποφασιστούν . Δράσεις που θα έχουν να κάνουν κυρίως με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών ασκήσεων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. 

Οι αμερικανοί ασφαλώς ενδιαφέρονται για την συνέχιση της απρόσκοπτης χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Σούδα. Όχι πως θα προέκυπτε θέμα αλλά ενδέχεται να θέσουν κάποια θέματα για περαιτέρω διευκολύνσης.

Μέσω της ελληνοαμερικανική αμυντικής συμφωνίας προκύπτει η “αμερικανική επιστροφή” που προαναφέραμε. Και η οποία ασφαλώς έχει να κάνει με τους “ανταγωνισμούς” στον χώρο των ελληνικών εξοπλισμών. Οι αμερικανοί θέλουν να “βάλουν πόδι” ξανά στον χώρο των ελληνικών εξοπλισμών. Έναν χώρο στον οποίο είχαν για πολλά χρόνια την πρωτοκαθεδρία . Οι μεγάλες εξοπλιστικές προμήθειες από την δεκαετία του 90 και μετά άλλαξαν ισορροπίες υπέρ των ευρωπαίων. Και φαίνεται ότι οι αμερικανοί θέλουν αυτές τις ισορροπίες να τις ανατρέψουν σε βάθος χρόνου. Η προμήθεια μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων στα οποία το Onalert έχει εκτενώς αναφερθεί , δημιουργούν προϋποθέσεις για το μέλλον ,όταν η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα ανανέωσης του οπλοστασίου της. 


onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις