«ΤΡΙΓΩΝΟ» ΜΕ ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ


 Διπλωματικές επαφές Αβραμόπουλου για τη γεωστρατηγική ενίσχυση της Ελλάδας
 Σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ πάει το επόμενο διάστημα ο υπ. Άμυνας, ενώ έρχεται στην Αθήνα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ



Άμεσες και στοχευμένες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα κάνει από την αρχή της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προγραμματίζοντας επισκέψεις το επόμενο δίμηνο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και το Ισραήλ. Θα κυριαρχήσουν, βέβαια, οι συναντήσεις στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ... στα μέσα του μήνα θα υποδεχτεί στην Αθήνα τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον Δανό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν πρόγραμμα, που είχε καθοριστεί από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, τροποποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου για λόγους συνέχειας των διπλωματικών ενεργειών του από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο ρόλος του, έτσι, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Ελλάδα στην παρούσα φάση, μετά και τη σοβαρή επιτυχία στον ενεργειακό τομέα, οφείλει να «οχυρωθεί» γεωστρατηγικά και να ενισχύσει τις συμμαχικές της σχέσεις με τους κύριους παίκτες του διεθνούς στερεώματος. Πριν από ενάμιση μήνα, με την προηγούμενη ιδιότητά του, εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, ο Δ. Αβραμόπουλος είχε επισκεφθεί επίσημα το Τελ Αβίβ και είχε σειρά επαφών σε ανώτατο επίπεδο (με τον πρόεδρο Πέρες, με τον πρωθυπουργό και ΥΠ.ΕΞ., Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον υπουργό Αμύνης κ.ά.) και κρίθηκε σκόπιμο, σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προηγηθεί η επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στο τέλος του μήνα και να ακολουθήσει αυτή στο Τελ Αβίβ, πιθανότατα εντός του Αυγούστου.

Ο κ. Αβραμόπουλος πριν από μερικές εβδομάδες είχε επισκεφθεί επίσης την Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής της ετήσιας συνελεύσεως της πανίσχυρης οργανώσεως του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου. Αυτές τις θερμότατες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το εβραϊκό λόμπι της Ουάσιγκτον θέλει να αξιοποιήσει ο ΥΠΕΘΑ και γι' αυτό θα πραγματοποιήσει πρώτα την επίσκεψη στην Αμερική και μετά (αφού πιθανόν θα έχουν γίνει και τα σχετικά τηλεφωνήματα) στο Τελ Αβίβ, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα ελληνικά οφέλη.

Για τα μέσα του μήνα έχει προγραμματιστεί επίσης η επίσημη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, η οποία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα χρονική συγκυρία, των γεγονότων στην εμπόλεμη Συρία και της δεινής οικονομικής κατάστασης του ευρωπαϊκού νότου. Περαιτέρω, είναι αναγκαία η δημιουργία «τριγώνου» που να συνδέει την Αθήνα, την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά τις τελευταίες (νέες) τουρκικές κατηγορίες προς το Ισραήλ, ότι αυτό βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες σφοδρές ταραχές σε διάφορες πόλεις της γείτονος.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της ατζέντας για το ταξίδι στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στην παραλαβή των περίπου 420 τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού διαφόρων τύπων που μας παραχωρούν οι ΗΠΑ, αλλά και στην προσπάθεια να επιτευχθεί η δωρεάν μεταφορά του υλικού αυτού από την Αμερική στην Ελλάδα, για την οποία θα χρειαστούν 4,5-5 εκατ. δολάρια (το αρχικό κονδύλι ήταν περί τα 10 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των αρμάτων μάχης Μ1Α1, που επίσης παραχωρούνται, η οποία όμως δεν πρόκειται να προχωρήσει). Η απόφαση αυτή για τα ΤΟΜΠ θυμίζουμε ότι έχει εγκριθεί από το τελευταίο ΚΥΣΕΑ και απομένει η υλοποίησή της. Ένα άλλο θέμα που θα θέσει ο ΥΠΕΘΑ στους Αμερικανούς συνομιλητές του θα είναι αυτό της δωρεάν παραχωρήσεως 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Blackhawk επίσης από τα αποθέματα της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, ενώ θα επαναλάβει το ζήτημα της δωρεάν παραχωρήσεως αριθμού (και όχι τεσσάρων, όπως είναι η πρόταση της Lockheed) αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3C Orion, με την επίκληση σημαντικών λόγων και αποστολών για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό πάντα με την προηγηθείσα στην Αθήνα επίσκεψη του Ράσμουσεν, καθώς επίσης εκείνο της επιτάχυνσης των προγραμμάτων των διαφόρων ανταλλακτικών.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 07/07/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)http://staratalogia.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις