Δαμανάκη: «Προς όφελος της Τουρκίας να επικυρώσει η Αγκυρα τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας»

Δαμανάκη: «Προς όφελος της Τουρκίας να επικυρώσει η Αγκυρα τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας»
«Θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας και της ΕΕ να επικυρώσει η Αγκυρα τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και θα διευκόλυνε την κατάσταση», δήλωσε η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, η οποία υπογράμμισε παράλληλα ότι η ανακήρυξη και θέσπιση ΑΟΖ παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους.


Η κ. Δαμανάκη παρουσίασε την έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής με τίτλο «Κόστη και Οφέλη από τη Θέσπιση Θαλασσίων Ζωνών στη Μεσόγειο». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι η ΕΕ διεξάγει διμερή διάλογο με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα διάφορα ζητήματα. 

Όπως είπε, στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδας, καθώς είναι προς όφελος της Αθήνας, των κρατών-μελών της ΕΕ και όλων των μεσογειακών χωρών να προχωρήσουμε σε διαδικασίες καθιέρωσης ΑΟΖ.

Σημείωσε, επίσης, ότι έχει γνώση των ανησυχιών και των θέσεων ορισμένων μεσογειακών χωρών που θα πρέπει όμως, όπως επέμεινε, να συζητηθούν με βάση τις ισχύουσες αρχές.

Είπε ακόμη ότι η Κομισιόν προσπαθεί να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας με ένα κοινό πλαίσιο διαλόγου και με τα κράτη-μέλη, ώστε να αποφεύγονται πιθανές αντιπαραθέσεις και να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Η έκθεση της Επιτροπής αποτελεί το πρώτο βήμα προτού αρχίσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας. 

Αυτό θα αφορά την εμπλοκή άλλων κρίσιμων παραγόντων, όπως της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) και του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο μεθόδων για ζητήματα που σχετίζονται ακόμη και με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις