Σαρωτικές αλλαγές στις ισραηλινές ΕΔ, ενώ στην Ελλάδα…

Την προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στην πραγματικότητα της εποχής των μειωμένων αμυντικών προϋπολογισμών σηματοδοτούν οι αλλαγές που ψήφισαν στο Κοινοβούλιο της χώρας (Κνέσετ).
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι επενδύονται αρχικά χρήματα ώστε να επιτευχθούν εξοικονομήσεις της τάξεως των 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη συνέχεια, σε ετήσια βάση. Η είδηση καλεί από μόνη της να αναλογιστούμε τι από αυτή την αυταπόδεικτα ορθολογική διαδικασία έχουμε κάνει εμείς στην Ελλάδα…

Οι περικοπές που συμπεριλαμβάνονται σε σχέδιο με την… εύγλωττη κωδική ονομασία «Teuza»που σημαίνει – χονδρικά – στα εβραϊκά «τόλμημα», αφού στην ειδική περίπτωση του συγκεκριμένου κράτους τέτοιες βαθιές αλλαγές εμπεριέχουν ρίσκο, συμπεριλαμβάνουν μονάδες των χερσαίων δυνάμεων, εκατοντάδες άρματα μάχης, δύο πλοία και δύο μοίρες της Αεροπορίας (!) σύμφωνα με ρεπορτάζ της Yediot Ahronot, το οποίο αρνήθηκαν να σχολιάσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Ως αντιστάθμισμα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα επενδύσουν στην τεχνολογία του διαδικτύου (βλ. κυβερνοπόλεμος), προηγμένα οπλικά συστήματα, βλήματα προσβολής ακριβείας και το μελλοντικό μαχητικό τους, το αμερικανικής κατασκευής – με πολλά ισραηλινά ηλεκτρονικά βέβαια – το F-35 Lightning II.
Θα δημιουργηθεί βέβαια μια μεραρχία για να καλύψει την διαρκώς αυξανόμενη λόγω των γεγονότων στη Συρία απειλή στην περιοχή του Γκολάν. Γενικά, ο υπουργός Άμυνας της χώρα μιλάει για επαναστατικές αλλαγές βασισμένες στην παραδοχή ότι το σημερινό πεδίο μάχης έχει μεγάλες διαφορές από το μελλοντικό.
Τώρα, τι να σχολιάσει κανείς, ή μάλλον τι ακριβώς να συγκρίνει με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα; Εδώ από τη μία έχεις πολλούς στρατιωτικούς που να εμμένουν σε αυτό που ξέρουν, μια δομή που ανταποκρινόταν στις ανάγκες του Ψυχρού Πολέμου και κάθε λογής άσχετους να παρεμβαίνουν με βάση τοπικιστικά συμφέροντα για να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια αλλαγής και από την άλλη έχεις υπουργούς… περιορισμένης ευθύνης με θράσος χιλίων πιθήκων να σου λένε κατάμουτρα ότι οι περικοπές δεν θα επηρεάσουν το αξιόμαχο…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις