Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Αίγυπτο


Δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν και ακούστηκαν πυροβολισμοί στην πλατεία του Καΐρου όπου έχουν συγκεντρωθεί για την «Παρασκευή της Οργής» χιλιάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τις Ενοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία να έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν με πραγματικά πυρά εάν εκτραχυνθεί η κατάσταση.


Διαδηλώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων λαμβάνουν επίσης χώρα ανά την Αίγυπτο και φθάνουν πληροφορίες για νεκρούς σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για εκτόξευση δακρυγόνων και τον ήχο πυρών στην κεντρική πλατεία του Καΐρου όπου διαδηλώνουν οι ισλαμιστές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είδαν διαδηλωτές να πετούν μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.

Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν μαζί με στρατιώτες.

Πυρά έχουν ακουστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού» οι ισλαμιστές πραγματοποίησαν μετά την προσευχή της Παρασκευής πορεία από το βορειοδυτικό Κάιρο φθάνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου διαμηνύουν ότι θα αντισταθούν μέχρι τη νίκη και την αποκατάσταση στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος και παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία από το στρατό.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου και ξεσπούν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς στην πόλη Νταμιέτα σε συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ άλλοι τέσσερις διαδηλωτές φέρεται να σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην Ισμαηλία. Η αστυνομία άνοιξε επίσης πυρ χρησιμοποιώντας φυσίγγια που περιέχουν σκάγια και έκανε χρήση δακρυγόνων στην πόλη Τάντα. 

Το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ταυτόχρονα ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης σε ενέδρα στο Κάιρο.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Φαγιούμ, στα νότια του Καΐρου, δήλωσε ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου. Εβδομήντα ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια αυτά, είπε ο Γκαμάλ Σουάιμπ, διευθυντής ενός κρατικού νοσοκομείου στη Φαγιούμ.

Στο μεταξύ, ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι σοροί 13 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στα σημερινά επεισόδια στο Κάιρο μεταφέρθηκαν σε ένα τέμενος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο, δήλωσαν αξιωματούχοι της αιγυπτιακής ασφάλειας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιούν σε πανεθνικό επίπεδο διαδηλώσεις κατά της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας των ισλαμιστών.

Την ίδια ώρα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταμέτρησαν περισσότερα από 20 πτώματα σε ένα πρόχειρο νεκροτομείο σε ένα τέμενος στο κέντρο του Καΐρου, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μόρσι και τις δυνάμεις της τάξης.

Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο οποίος δεν ανήκει σε καμία από τις δύο πλευρές, δήλωσε ότι καταμέτρησε 27 σορούς, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι καταμέτρησε 20 πτώματα προσθέτοντας ότι είδε «κι άλλες σορούς να μεταφέρονται» στο τέμενος την ώρα που εκείνος έφευγε από εκεί.

Στους 638 μέχρι την Πέμπτη οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, είχε ήδη φτάσει χθες τους 638 και οι τραυματίες τις 4.000, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου.
 
Ανυποχώρητοι μπροστά στην αιματηρή απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να βγάζουν τους υποστηρικτές τους στο δρόμο καλώντας σε «πορείες εκατομμυρίων» μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου -ενώ ο στρατός έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με σφαίρες σε «έκτροπα». 

Το Κάιρο ανέπτυξε το μεσημέρι δυνάμεις του στρατού για τη φύλαξη κυβερνητικών εγκατάστασεων. Ξένοι δημοσιογράφοι μιλούν για ισχυρότατη παρουσία του στρατού στους δρόμους πριν την λήξη της προσευχής, με αποκλεισμούς μεγάλων δρόμων και μπλόκα σε αρκετά σημεία.

Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό. 

Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. 

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. 

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις