Ουσιαστικό κατασκευαστικό έργο από το ΓΕΣ ανακουφίζει το προσωπικό

Εντυπωσιακός είναι ο απολογισμός του κατασκευαστικού έργου που υλοποίησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για το 2013 που γίνεται ακόμα σημαντικότερος λόγω της φύσης των έργων που έρχονται να καλύψουν μία εξαιρετικά κρίσιμη ανάγκη του προσωπικού του, που είναι η στέγαση.

Περιττό να σημειωθεί ότι για τους υπηρετούντες και τις οικογένειες τους εκτός φρουράς συμφερόντων τους η στέγαση αποτελεί πολύ καίριο ζήτημα, η δε κάλυψη της σχετικής απαίτησης λόγω της μείωσης των απολαβών των στελεχών έχει καταστεί πολύ δύσκολη οικονομική εξίσωση.
Την κατάσταση αυτή ήρθε να θεραπεύσει ο σχεδιασμός του ΓΕΣ που ήδη έχει αποδώσει τα πρώτα απτά αποτελέσματα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Αθανάσιου Τσέλιου πρόκειται να συνεχιστεί και για το τρέχον έτος με αυξανόμενο ρυθμό.
Κι αυτό παρά τη γνωστή δυστοκία των πιστώσεων που ταλανίζει γενικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και φυσικά το ΓΕΣ που όμως, όπως αποδεικνύεται, με την σωστή προτεραιοποίηση των αναγκών, την πλήρη εκμετάλλευση υφιστάμενων δυνατοτήτων και τη συστηματική υλοποίηση μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία στρατιωτικών οικημάτων για τη διαμονή των αξιωματικών (ΣΟΑ), των μόνιμων υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) αλλά και των επαγγελματιών οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) είτε με τη μετατροπή – διαμόρφωση υπαρχόντων ανενεργών κτιρίων σε διαμερίσματα για τα στελέχη είτε με την ανέγερση σε ακίνητα (οικόπεδα) ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 μέσω της μετατροπής – διαμόρφωσης υπαρχόντων ανενεργών κτιρίων σε διαμερίσματα για τη στέγαση στελεχών έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί για χρήση 47 διαμερίσματα, όπως παρακάτω:
α). Εννέα διαμερίσματα στο Στρατόπεδο «ΠΑΡΑΣΧΟΥ» στην Κομοτηνή, στην Περιοχή Ευθύνης της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ).
β). Έντεκα διαμερίσματα στο Στρατόπεδο «ΚΡΑΛΛΗ», στην 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (31 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), στις Φέρρες Έβρου.
γ). Δώδεκα διαμερίσματα στο Στρατόπεδο «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ» στο Γ΄ Σώμα Στρατού (Γ΄ ΣΣ), στηΘεσσαλονίκη.
δ). Δέκα διαμερίσματα στην πρώην Λέσχη στο Κουφόβουνο, στην 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ.
ε). Πέντε διαμερίσματα σε κτίρια του Στρατοπέδου «ΠΑΡΑΔΕΛΗ» στην 98 Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ) στη Λέσβο.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη διαμόρφωση επιπλέον 18 διαμερισμάτων, όπως παρακάτω:
α). Έξι διαμερίσματα σε κτίριο του Στρατοπέδου «ΑΡΓΕΝΤΗ» στην 96 ΑΔΤΕ (Χίος).
β). Έξι διαμερίσματα σε κτίριο του Στρατοπέδου «ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ» στην 88η Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ), στη Λήμνο.
γ). Έξι διαμερίσματα σε κτίριο Στρατοπέδου της Αττικής, για κάλυψη στεγαστικών αναγκών στελεχών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ).
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή διαμερισμάτων για τη στέγαση στελεχών σε ακίνητα ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής κτιρίου ετοιμότητας 12 διαμερισμάτων για ανάγκες της 311ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (311 ΕΜΑ) στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ» στην Ορεστιάδα.
Επιπρόσθετα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κατασκευή των παρακάτω κτιρίων:
α). Κτίριο ΣΟΑ δυναμικότητας 12 διαμερισμάτων στο Λουτράκι.
β). Κτίριο Ετοιμότητας και Διοικητικής Μέριμνας δυναμικότητας οκτώ διαμερισμάτων στοΣτρατόπεδο «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α΄» στο Χαϊδάρι Αττικής.
γ). Κτίριο ετοιμότητας οκτώ διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Είναι αυτονόητο ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση της μετατροπής-διαμόρφωσης υπαρχόντων ανενεργών κτιρίων σε διαμερίσματα για τη στέγαση στελεχών γίνεται πλήρης αξιοποίηση υπαρχόντων κτιριακών υποδομών που πλέον λόγω της σημαντικής, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, μείωσης της θητείας αλλά και του αριθμού των στρατεύσιμων ανά ΕΣΣΟ (λόγω υπογεννητικότητας) έχουν καταστεί ανενεργές και σε άλλη περίπτωση θα απαξιώνονταν ως περιουσιακό στοιχείο. Το ίδιο ισχύει και για την κατασκευή διαμερισμάτων για τη στέγαση στελεχών σε ακίνητα ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσαν θεωρητικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
Το συγκεκριμένο κατασκευαστικό έργο του ΓΕΣ, πέρα από το ότι καλύπτει την εξαιρετικά κρίσιμη ανάγκη των στελεχών και των οικογενειών τους για στέγαση και κατά συνέπεια είναι ουσιαστικό και εξαιρετικά ανταποδοτικό, θεωρούμε ότι μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο με τη συγχρηματοδότηση από άλλα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς καθώς λόγω της τοπικής του φύσης μπορούν να δράσει ενισχυτικά στην κάθε τοπική οικονομία. Αντί λοιπόν να επιδοτείται η ανεργία η συγχρηματοδότηση των προγράμματος κατασκευών, θα επιδοτεί την εργασία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.

http://www.defence-point.gr/news/?p=95520

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις