Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των φετινών Πανελλαδικών. Τι θα ισχύσει με τις Στρατιωτικές - Αστυνομικές Σχολές

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ

Οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» όσον αφορά στον αριθμό των εισακτέων που θα δεχθούν τα τμήματα και οι σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και κατηγορία υποψηφίων θα... ανακοινωθεί - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες - την ερχόμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων πολύ νωρίτερα από την περσινή χρονιά, ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι υποψήφιοι σε ποια από τα τμήματα των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και σε ποια η εισαγωγή θα είναι ευκολότερη.

Ειδικές κατηγορίες

Οι φετινοί υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν περίπου 12.000 θέσεις που αφορούν αποκλειστικά αυτές τις κατηγορίες, ενώ, για πρώτη φορά, το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε καλύτερα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ παλαιοί απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων (ομάδα Α’), συμπληρώνοντας απλά το μηχανογραφικό δελτίο.

Το... σίριαλ με τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για τις Αστυνομικές σχολές είχε τελικά θετική κατάληξη, καθώς θα συμπεριληφθούν και φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο, αλλά οι επιτυχόντες θα εισαχθούν το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Παιδείας, θα είναι αυξημένος σε δεκάδες σχολές από τουλάχιστον τρία επιστημονικά πεδία.

Ευνοημένοι θα είναι όσοι στοχεύουν στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι θα είναι οι φοιτητές που θα απορροφηθούν το νέο ακαδημαϊκό έτος σε Πολυτεχνικές σχολές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό, σε τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου επιστημονικού πεδίου αλλά και σε Οικονομικά τμήματα του 5ου Ε.Π.

Η αύξηση των εισακτέων σε αυτά τα τμήματα θα επηρεάσει και τις αντίστοιχες θέσεις των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες.

Αντίθετα, για υποψηφίους που στοχεύουν σε τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικά και Ξενόγλωσσα τμήματα, στα πανεπιστήμια και σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων με πολύ χαμηλή ζήτηση, τα οποία έχουν παρωχημένα γνωστικά αντικείμενα και οι απόφοιτοί τους δεν έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας, θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των θέσεων.

Στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Νοσηλευτικές, Φαρμακευτικές, Κτηνιατρικές κ.λπ.) η εικόνα με τον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα θα κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα.

Τι ισχύει για τις Στρατιωτικές σχολές

ΣΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές σχολές οι οποίες επιλέγονται κάθε χρόνο στο μηχανογραφικό δελτίο από σχεδόν 20.000 υποψηφίους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αριστούχοι.

Την περσινή χρονιά, οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές σχολές «ψαλιδίστηκαν» κατά 30% καθώς από τους 1.170 του 2012-13, φτάσαμε σε λίγο παραπάνω από 800. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι θέσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι.

Η προκήρυξη για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Στρατιωτικές σχολές, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για τον χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών, τον τρόπο διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων αλλά και το ποιοι έχουν δικαίωμα να γίνουν δεχτοί στις σχολές, θα γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο περσινό μηχανογραφικό δελτίο η σχολή Ευελπίδων επιλέχθηκε από συνολικά 4.825 υποψηφίους, η σχολή Ικάρων από 2.060 και η σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού από 4.679. Αντιστοίχως, η σχολή Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας από 1.035.

Τεράστια ήταν η ζήτηση σε σχέση και με τις θέσεις που διατίθενται και στα στρατιωτικά τμήματα Οικονομικών, Οδοντιατρικής, Ιατρικής κ.ά. Συγκεκριμένα, 1.007 υποψήφιοι «σταύρωσαν» το Οικονομικό (ΣΣΑΣ), 609 το Ιατρικό, 527 το Οδοντιατρικό και 562 το τμήμα Φαρμακευτικής.


ΑΕΙ - ΤΕΙ: «Σφαγή» αριστούχων σε 20 τμήματα

Εκτός σχολών πρώτης προτίμησης βρέθηκαν την περσινή χρονιά χιλιάδες αριστούχοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιατρική σχολή της Αθήνας που συγκέντρωσε 1.840 πρώτες προτιμήσεις και επιλέχθηκε συνολικά από σχεδόν 4.000 υποψηφίους, κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 8,30%, ενώ λίγο υψηλότερο ήταν το ποσοστό επιτυχίας στην αντίστοιχη σχολή Θεσσαλονίκης (15,30%).

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας στις δύο σχολές Ψυχολογίας. Το τμήμα του Αριστοτελείου επιλέχθηκε από 1.123 άτομα στην κορυφή του μηχανογραφικού και από αυτούς άνοιξαν τις πύλες του ιδρύματος οι 135 (12%). Στο 11,70% έφτασε το ποσοστό για τους υποψηφίους που επέλεξαν το Πάντειο.

Στην πλέον περιζήτητη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) κατάφερε να εισαχθεί μόλις 1 στους 10 υποψηφίους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών έφτασε το 11,60%.

Αναφορικά με τις Στρατιωτικές σχολές, οι οποίες είναι από τις ελάχιστες που προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ο ανταγωνισμός χτύπησε «κόκκινο». Το τμήμα Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) απορρόφησε μόλις έναν από τους 123 υποψηφίους που το είχαν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση. Στο Οικονομικό, οι θέσεις που δόθηκαν ήταν 10 και οι υποψήφιοι 471 με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 2,10%.

Η βάση στη σχολή Ικάρων (Μηχανικών) «πέταξε» στα 19.058 μόρια και οι επιτυχόντες ανήλθαν στο 1,60%. Το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας παρατηρήθηκε στη σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ) καθώς διατέθηκαν 108 θέσεις και οι υποψήφιοι που το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση έφτασαν τους 209.

(«ΕΘΝΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ» 12/03/2014 – ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_5152.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις