Το Βερολίνο απέρριψε εκ νέου τις ελληνικές αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις

Στέφεν Ζάιμπερτ και Άνγκελα Μέρκελ
Νέο «nein» στις αξιώσεις της Αθήνας για πολεμικές επανορθώσεις είπε τη Δευτέρα το Βερολίνο, δια του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
  
Όπως διεμήνυσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τίποτε δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τόσο την γερμανική θέση, όσο και την νομική αξιολόγηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά έχουν εξεταστεί λεπτομερώς.

Στο θέμα αναφέρεται με τηλεγράφημά του και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επισημαίνει ακόμη ότι ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπος με ανάλογα αιτήματα, μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας, αναφέρει το δημοσίευμα, «απηύθυνε έκκληση προς την Γερμανία να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις και για την αποπληρωμή ενός κατοχικού δανείου που επέβαλαν οι ναζί».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Γκάουκ αφενός δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα, αφετέρου κατέστησε σαφές πως, κατά τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει από νομικής απόψεως, εγείροντας ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ταμείου για το Μέλλον, το οποίο θα προσφέρει «σημαντικά ποσά» σε χώρες-θύματα των Ναζί, με στόχο να ενισχύσει την ιστορική μνήμη των Γερμανών για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις