Οι Αλβανοί της Σερβίας θέλουν ένωση με το Κόσοβο!

Το ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα άναβε φωτιές στον διεθνή περίγυρο θεωρείτο και ήταν όντως δεδομένο. Αυτό που καταπλήσσει, όμως είναι η αμεσότητα του ακόλουθου γεγονότος.
Μετά τις κινήσεις στην Υπερδνειστερία και τις υπόγειες τουρκικές κινήσεις στη Θράκη ήρθε η σειρά των Αλβανών της Σερβίας να ζητήσουν την ένωση τους με το Κόσοβο, ανοίγοτας το «κεφάλαιο» της περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής χερσονήσου, με ενδεχόμενες αλλαγές συνόρων που δεν θα γίνουν χωρίς συγκρούσεις και νέες περιπέτειες…

Ο Γιονούζ Μουσλίου, πρόεδρος των Αλβανών της πόλης Μπουγιάνοβατς, στη νότια Σερβία, με επίσημη δήλωσή του ζήτησε την ένωση των περιοχών της Σερβίας που, κατά πλειοψηφία, κατοικούνται από Αλβανούς, με το Κόσοβο, στα πρότυπα της Κριμαίας. «Αν η Μόσχα απαίτησε την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, τα Τίρανα και η Πρίστινα θα πρέπει να απαιτήσουν το ίδιο για τη κοιλάδα του Πρέσεβο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, κατοικείται κυρίως από Αλβανούς. Οι ίδιοι δε την θεωρούν αναπόσπαστο τμήμα του Κοσόβου. Το ενδεχόμενο έναρξης νέου γύρου βίας στην πολύπαθη Βαλκανική, δυστυχώς, ολοένα και ενδυναμώνεται. Ίσως τελικά η προσάρτηση της Κριμαίας να έχει πολλές παράπλευρες απώλειες, τελικά.
http://www.defence-point.gr/news/?p=98645

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις