Ουκρανική κυβέρνηση: Δε θα παραδώσουμε ποτέ την Κριμαία

Ουκρανική κυβέρνηση: Δε θα παραδώσουμε ποτέ την Κριμαία
Συνεχίζεται και σήμερα η «κινητικότητα» των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία....
 
Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, όμως ο Γιατσένιουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κανείς δε θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν».



Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθε ο εκπρόσωπος.

Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

«Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στον λαό.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στις 22 Φεβρουαρίου μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η ίδια εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» είναι αποτέλεσμα της νέας ουκρανικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς Γιανουκόβιτς, το οποίο η Τιμοσένκο χαρακτήρισε «υποταγμένο στη Ρωσία».

«Η Ρωσία δεν θέλησε να το δεχθεί. Τώρα αποφάσισε να κυριεύσει την Ουκρανία με μια ένοπλη επέμβαση», κατήγγειλε.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...»

Σε μια κλιμάκωση του ψυχολογικού πολέμου ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία της Ουκρανίας, γράφει ευθέως, στο Facebook, εν είδει απειλής ή προειδοποίησης: «Δε θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Ρώσος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο νέο ουκρανικό καθεστώς που διαδέχτηκε τον αποπεμφθέντα Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, γράφει: «Η δύναμή σας και ο ρόλος θα τελειώσει με μία νέα επανάσταση».

Ενώ ειδικά για τον κ. Γιανουκόβιτς γράφει: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους. Αν είναι ένοχος η Ουκρανία έπρεπε να τον δοκιμάσει με πρόταση μομφής. Όλα τα άλλα είναι η ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας. Και αυτό σημαίνει ότι η εντολή θα είναι εξαιρετικά ασταθής».


protothema

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις