Εξαγωγές 300 ε/π S-70i Blackhawk προσδοκά η Τουρκία!

Το «κύκνειο άσμα» του Μουράτ Μπαγιάρ στο «τιμόνι» των τουρκικών εξοπλισμών ήταν αρκούντως εντυπωσιακό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ασχέτως των πιθανοτήτων αυτό να αποδειχθεί στην πράξη ή όχι και ρεαλιστική προσδοκία. Ο Μπαγιάρ αντικαταστάθηκε, με κάποιες πηγές να συνδέουν την απόφαση με το φιάσκο – όπως εξελίσσεται – της προμήθειας του κινεζικού αντιαεροπορικού μακρού βεληνεκούς και άλλες να επικαλούνται μέχρι λόγους υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι είναι εμβληματική φυσιογνωμία,έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τουρκικής βιομηχανίας, ασχέτως εάν ηβιωσιμότητα και η προοπτική της πείθει, ή όχι. Παρά τα πολλαπλά φαινόμενα διαφθοράς που έχουν αναφερθεί τον τελευταίο καιρό (ασφαλώς δεν αποτελεί τουρκικό «προνόμιο»…), αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι υλοποίησε τις πολιτικές κατευθύνσεις που είχε λάβει, παρότι τα σχέδια ισοδυναμούσαν με μια «μεγάλη ιδέα», όχι κάτι εύκολο.
Τις υπερβολικά λοιπόν φιλόδοξες εκτιμήσεις για την επίτευξη σημαντικών εξαγωγών του ελικοπτέρου S-70i Blackhawk ως συνέπεια της ανάθεσης από την Τουρκία στη Sikorsky της ύψους 2,55 δις ευρώ σύμβασης για την προμήθεια 109 ελικοπτέρων του τύπου, δημοσιοποίησαν αξιωματούχοι της τουρκικής αρχής προμηθειών (SSM) με δηλώσεις στη γνωστή αμερικανική αμυντική επιθεώρηση «Defense News». Κι επειδή το ρεπορτάζ του έγκυρου μέσου έχει γίνει προφανώς πριν λίγο καιρό, λογικά τίποτα δεν θα μπορούσε να αποδεσμευθεί χωρίς την έγκριση τουΜουράτ Μπαγιάρ.
Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι προσδιόρισαν το οικονομικό κόστος των πιθανών εξαγωγών σε 730 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα επεσήμαναν και τις στρατηγικές τους διαστάσεις.
Σημειώνεται, ότι η σύμβαση που υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου 2014 αποτελεί την αρχική φάση του προγράμματος και ότι σύμφωνα με τη SSM ο αριθμός των ελικοπτέρων του τύπου που συνολικά θα παραχθούν για την ικανοποίηση των τουρκικών αναγκών θα φθάσει τελικά τις 300 μονάδες. Για κάθε ελικόπτερο που θα παραχθεί για την Τουρκία το SSM ευελπιστεί ότι θα αντιστοιχεί ένα ελικόπτερο για εξαγωγικό πελάτη. Με άλλα λόγια σε βάθος χρόνου η Τουρκία ευελπιστεί σε εξαγωγή 300 S-70i Blackhawk!
Η εκτίμηση αυτή σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το «Defense News» θεωρείται υπερβολική, αλλά το γεγονός είναι ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα προσδώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία, από τις οποίες προκύπτει και η αισιοδοξία στις εκτιμήσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης η τουρκική TAI (Turkish Aerospace Industries) θα αναλάβει καθήκοντα κύριου αναδόχου με την αμερικανική Sikorsky και τις τουρκικές Aselsan, Turkish Engine Industries (TEI) και Alp Havacilik (που το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στη Sikorsky) ως υποκατασκευαστές.
Η TEI πρόκειται θα παράγει στην Τουρκία κατόπιν αδείας της κατασκευάστριας General Electric τον κινητήρα T-700, ενώ η Aselsan θα σχεδιάσει, θα αναπτύξει και θα παράγει το ψηφιακό χειριστήριο (cockpit) που θα χρησιμοποιηθεί σε όλα τα Blackhawk τα οποία θα πωληθούν στην παγκόσμια αγορά, με εξαίρεση αυτά που προμηθεύεται ο Στρατός των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το SSM, το μερίδιο έργου της τουρκικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα του S-70i θα ανέλθει στο 67% και τα προσδοκώμενα έσοδα σε 1 δις ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.
Τέλος, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, το πρώτο ελικόπτερο S-70i του τουρκικού προγράμματος θα παραδοθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία της Τουρκίας, 55 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ δύο μήνες αργότερα, τον 57ο μήνα, οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις θα παραλάβουν το πρώτο ελικόπτερο του τύπου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί το ανωτέρω θέμα αιφνιδιαστικά και αλλού λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε και παρότι θα είναι δημοσιευμένο από λίγη μέχρι πολύ ώρα μετά από τη δική μας ανάρτηση, θα εμφανιστεί ενδεχομένως, ως δια μαγείας, να έχει αναρτηθεί νωρίτερα! Ασχέτως του αν εμείς μπορεί να το γράψαμε π.χ. πριν 2-3 μέρες και να το κρατήσαμε λόγω πληθώρας ύλης. Δεν παίζει ρόλο!
Είναι εξαιρετικά σύνηθες το να βλέπουμε θέματα δικά μας, παραλλαγμένα (όχι πάντα…) αλλού. Λες και απαγορεύσαμε σε κανέναν να αναδημοσιεύσει τηρώντας στοιχειωδώς τους κανόνες της δεοντολογίας. Τιμή μας να βρίσκουν κάποιες από τις αναρτήσεις μας ενδιαφέρουσες. Ας δείξουμε έμπρακτα όμως όλοι, τον σεβασμό μας στη δουλειά του άλλου, τη στιγμή μάλιστα που κατά βάθος αυτό είναι δεδομένο, διότι όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
http://www.defence-point.gr/news/?p=99508

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις