Το Ισραήλ στέλνει –επιτέλους– AKAM (Ακόλουθο Άμυνας) στην Αθήνα

Μετά από ελληνική «γκρίνια» πολλών ετών για την απουσία Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) του κράτους του Ισραήλ στην Αθήνα, τη στιγμή που και οι δυο πλευρές μιλούν για στρατηγική συνεργασία με ιδιαίτερη έμφαση στον αμυντικό τομέα, ήρθε η ώρα για να λάβει το εβραϊκό κράτος μια εν πολλοίς αυτονόητη απόφαση.

Όπως πληροφορηθήκαμε, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, κατέληξαν στην απόφαση να αποσύρουν τον ΑΚΑΜ τους από την Ελβετία και να τον διαπιστεύσουν στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, τις ελληνοϊσραηλινές αμυντικές σχέσεις χειριζόταν ο ΑΚΑΜ που εδρεύει στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Ρώμη.
Σύμφωνα με πηγές, η απόφαση αυτή συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις, καθώς η Ελβετία, παραδοσιακά, είναι καλύτερος πελάτης από την Αθήνα για την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, αλλά και τις εταιρίες του ευρύτερου τομέα της ασφάλειας. Η απόφαση βέβαια ελήφθη με βάση ένα ευρύτερο πολιτικό σκεπτικό.
Αφενός, το πόστο του ΑΚΑΜ στην Ελβετία είναι ευκολότερο να καλυφθεί από κάποιον ακόλουθο σε ευρωπαϊκή χώρα, πιθανότατα δε από τον Ακόλουθο Άμυνας στη Ρώμη, αφού η πρόσβαση στη χώρα είναι ιδιαιτέρως εύκολη, ακόμη και οδικώς.
Αφετέρου, η εξέλιξη των σχέσεων με την Αθήνα στον τομέα της άμυνας, ιδίως στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, μόνο ως θεαματική μπορεί να περιγραφεί, ενώ οι εκατέρωθεν αξιολογήσεις για τα οφέλη για τις δύο ένοπλες δυνάμεις είναι εξόχως κολακευτικές.
Αυτό είναι φυσιολογικό, αφού τα αμυντικά συστήματα των δυο χωρών εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν άμεσες απειλές ασφαλείας, όχι δυνητικές, ενώ οι σημαντικές – τουλάχιστον – ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες και ικανότητες στον αεροναυτικό τομέα, αλλά και σε αυτό των ειδικών δυνάμεων, σε επιχειρησιακές συνθήκες που ενδιαφέρουν πολύ τους Ισραηλινούς, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Προφανώς, στην ισραηλινή απόφαση συνυπολογίστηκε και το πολύ μεγάλο περιθώριο περαιτέρω αναβάθμισης των διμερών σχέσεων στον αμυντικό τομέα, τόσο λόγω των κοινών συμφερόντων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όσο και λόγω των σημαντικών αναγκών που απαιτηθεί από ελληνικής πλευράς να καλυφθούν, καθώς οι τομείς που έχουν παραμεληθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυξάνονται συνεχώς…
Το ζητούμενο είναι, όπως έχει ξαναγράψει με διάφορες ευκαιρίες – αφορμές το «defence-point.gr», να γίνει κατανοητό ότι το «μοντέλο» πωλητής vs. αγοραστής δεν έχει ευδοκιμήσει και οι δυο πλευρές θα πρέπει να σκεφτούν δημιουργικά με όρους αμοιβαίου συμφέροντος, αμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να «χτιστεί» μια ακόμα πιο υγιής διμερή σχέση.
Μια τέτοια ιδέα (μία από τις πολλές που θα μπορούσνα να υπάρξουν) που χρήζει επεξεργασίας, δημιουργικής φαντασίας και πολιτικής αποφασιστικότητας, είχε κατατεθεί και από τη δική μας πλευρά: http://www.defence-point.gr/news/?p=67147
Εν κατακλείδι, για να είναι πλήρης η ανάλυση του θέματος δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει και την πιο «συνωμοτική» εκδοχή, την οποία στοιχηματίζουμε πως θα σπεύσουν να υιοθετήσουν πολλοί, όντας φορείς αρνητικών προδιαθέσεων! Τον στέλνουν για να μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τη διαφαινόμενη μερική αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, ως ένα είδος μηνύματος με το περιεχόμενο «δεν αλλάζει τίποτα μεταξύ μας».
Αυτά δεν λένε συνεχώς και οι της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία; Ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον του οποιουδήποτε;
http://www.defence-point.gr/news/?p=100577

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις