Τουρκικό θράσος: "Εμείς σας παραβιάζουμε εσείς "λοκάρετε" τα αεροσκάφη μας"!!!

Image

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Πολλά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κάτι σχεδιάζει στο Αιγαίο πιεζόμενη, παρά την νίκη της στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κάποιες καταστάσεις και προβλήματα.Ισως δε να αντιδρά στις ΗΠΑ με ''εξαγωγή'' έντασης στο Αιγαιο!
Δεν είναι μόνο οι προκλήσεις που σήμερα και προχθές προκάλεσε μετά από πάρα πολλούς μήνες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ούτε οι προκλήσεις στην θάλασσα που αυξήθηκαν τελευταία.



Αυτό που έχουν κατά γράψει και ξένες διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι ότι η Τουρκία έχει μεθοδικά στήσει ένα σκηνικό κλιμακούμενης έντασης με δημοσιοποιούμενες ''διαμαρτυρίες'' της ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά ή αντιαεροπορικά συστήματα παρενοχλούν ή εγκλωβίζουν δικά της στρατιωτικά αεροσκάφη - κρύβοντας φυσικά πως όταν συμβαίνει πρόκειται για μια διαδικασία αναγνώρισης /αναχαίτισης ''άγνωστου ίχνους'' σε περιοχές που η Ελλάδα έχει δικαιοδοσία ή κυριαρχία.Στήνει δηλαδή όλο και πιο συστηματικά ένα σκηνικό έντασης με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...

Η ''δοκιμή αντίδρασης''

Ο ''ιστος'' που στήνει είναι περίτεχνος, εκτιμούν αναλυτές, και περιλαμβάνει πολλά: Όπως αυτό που συνέβη με τις αερομαχίες που προκάλεσαν προχθές 4 οπλισμένα αεροσκάφη της στο Βόρειο Αιγαίο ( Λήμνος και Σαμοθράκη)  όταν αντέδρασαν νευρικά στην αναχαίτιση- για να δείξουν, κατά μια εκτίμηση, την ενόχλησή της επειδή ο Αμερικανός Αεροπορικός Ακόλουθος επισκέφθηκε την βάση στην Λήμνο και διανυκτέρευσε μάλιστα στο νησί. (Μια άλλη,πιο ''επιχειρησιακή'' εκτίμηση είναι ότι οι Τούρκοι ήθελαν με τον συγκεκριμένο σχηματισμό και την πτήση να κάνουν ''δοκιμή αντίδρασης'').

Πως βάζει τα ...θεμέλια μιας προβοκάτσιας

Έτσι το Αρχηγείο του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου γνωστοποίησε - όπως αναφέρεται σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV και μεταδόθηκε από το ίδιο κανάλι σήμερα - πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν επί 19 λεπτά στη θάλασσα του Αιγαίου από ελληνικά αεροσκάφη.
Μάλιστα η Κρατική Τουρκική Τηλεόραση με σχόλιό της σπεύδει να επιβεβαιώσει ότι κάτι ...στήνεται στο Αιγαίο, αφού σημειώνει για το θέμα ότι: <<Το κλείδωμα (σ.σ. εγκλωβισμός) ενός πολεμικού αεροσκάφους στο ραντάρ ενός άλλου θεωρείται εντελώς εχθρική συμπεριφορά.Είναι αναπόφευκτο -αναφέρει βάζοντας τα ...θεμέλια μιας προβοκάτσιας- ένα "θερμό επεισόδιο" σε περίπτωση που ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτή η απειλή>>. 

Και η γνωστή ''καραμέλα'' περί δήθεν καταρρίψεως τουρκικού F-16.


Και για να ''δέσει'' το ΄όλο σκηνικό που πάνε να στήσουν προφανώς με ...προβοκάτσια, η κρατική τηλεόραση προσθέτει την γνωστή ''καραμέλα'' περί δήθεν καταρρίψεως τουρκικού F-16 από ελληνικό Mirage 2000 το 1996:<<Σε μια παρόμοια ένταση που σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1996, ελληνικό Mirage 2000 είχε πλήξει τουρκικό διθέσιο F-16D στα ανατολικά της Χίου με αποτέλεσμα να πέσει μάρτυρας ο ένας από τους δυο Τούρκους πιλότους>>...(Η Ελλάδα πάντως δια των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας κ.κ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου αναφέρθηκε σε πτώση αεροσκάφους , ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμμιών έστω και 18 χρόνια μετά...

Το <<λάθος>>με τα Φάντομ...

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας αναφέρθηκαν συγκεκριμένα τα εξής :

«Σε αεροσκάφη μας F-4 και F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου έγινε παρενόχληση επί 19 λεπτά με εγκλωβισμό ραντάρ από ελληνικά F-16».

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι Τούρκοι στην ανακοίνωσή τους έχουν ένα (σκόπιμο;) ''λαθάκι'' : Ενώ και τα 4 αεροσκάφη τους ήταν F-16 όπως μας διαβεβαίωσε αρμόδια πηγή του ΓΕΕΘΑ , στην τουρκική ανακοίνωση τα δυο αναφέρονται - όπως είδατε- ως Φάντομ (F-4) .
<<Ας λένε>>,ειπώθηκε χαρακτηριστικά.<<Ήταν όλα F-16>>.

Η ενημέρωση ΗΠΑ ,ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ


Στρατιωτική πηγή που γνωρίζει άριστα το διεθνές σκέλος των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την όποια συνάρτησή τους είτε με εσωτερικά προβλήματα της Άγκυρας είτε μεπροσπάθεια εκβιασμού της Ελλάδας ή και της Δύσης ( ΗΠΑ, ΝΑΤΟ,ΕΕ, κ.ο.κ. )με ''εξαγωγή'' έντασης στο Αιγαίο ή αλλού, ανέφερε ότι << αυτοί που πρέπει να ενημερώνονται θεσμικά για οποιαδήποτε αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενημερώνονται πάραυτα>>.

''Ψαλιδι'' στις αερομαχίες λόγω κρίσης φαντάζονται οι Τούρκοι

Να σημειωθεί ακόμα ότι χθες στην ιστοσελίδα της Hurriyet Daily News και με τίτλο «Τούρκικα και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε πρώτη αερομαχία μετά από 27 μήνες», καταχωρίζεται ανταπόκριση από την Αθήνα όπου αναφέρονται τα της εμπλοκής σε αερομαχία σε Λήμνο και Σαμοθράκη, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι αποδίδουν τη σημαντική μείωση των αερομαχιών (ουσιαστικά τις μη εμπλοκές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα) στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα.Κάτι που έχουν υποστηρίξει ξανά- για εσωτερική κατανάλωση.

Ωστόσο σύμφωνα με ελληνικές πηγές από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας , δεν έχει αλλάξει τίποτα και οι αναγνωρίσεις /αναχαιτίσεις γίνονται πάντα με τον ίδιο τρόπο - απλώς,λένε, οι Τούρκοι δεν αντιδρούν στην διαδικασία και έτσι δεν υπήρχαν εμπλοκές. Μάλιστα εδώ και λίγο καιρό,όπως έχει αποκαλύψει το OnAlert, τα ελληνικά μαχητικά αναχαιτίζουν κανονικά και τα στρατιωτικά αεροσκάφη αναγνώρισης ( και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235) αλλά και πιο πρόσφατα και τα ελικόπτερα που απονηώνονται από πλοία και κάνουν ασκήσεις.

Αντιδρούν στις ΗΠΑ με ''εξαγωγή'' έντασης στο Αιγαιο;

Κατά ορισμένες πηγές οι Τούρκοι είχαν ''μαζευτεί'' και δεν αντιδρούσαν στις αναχαιτίσεις μετά από συστάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ- κάτι που μπορεί να είχε επιχειρηθεί και προς την ελληνική πλευρά.
Τώρα από πολλά φαίνεται ότι οι Τούρκοι θέλουν να ''αντιδράσουν'' στο στρεσάρισμα που τους κάνουν οι ΗΠΑ για την τακτική τους στο Συριακό (χημικά,ροή όπλων κλπ) στο ιρανικό και άλλα θέματα της Μέσης Ανατολής, όπως και σε εξοπλιστικά ( αντιαεροπορικά Κίνα) και προσπαθούν να ''εξάγουν'' πρόβλημα στο Αιγαιο.

Ας τα βλέπουν αυτά και οι σύμμαχοι...

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις