Στις 9 Μαΐου οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος (500€) στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Από μεθαύριο, Παρασκευή 9 Μαΐου, θα αρχίσει να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.

Οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος θα αφορούν στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ (με βάση μόνον τα μισθολογικά κριτήρια) και σε... χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ελεύθερους επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από την ομάδα των πολιτών (πλην στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αυτόματη αξιολόγησή τους για το εάν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες επανέλαβαν την παλαιότερη κυβερνητική δέσμευση ότι (παρά τις έως τώρα απορρίψεις μερίδας των αιτήσεων από το ηλεκτρονικό σύστημα, που ανέρχονται σε περίπου τέσσερις στις δέκα), «σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν». Ήτοι, θα διανεμηθεί το συνολικό ποσό των περίπου 525 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων (η 30η Ιουνίου), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν, μετά και από τις τελικές αξιολογήσεις των αιτήσεων, απομένει αδιάθετο ποσό και σε ποιο ύψος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διεύρυνση θα αφορά ή σε αύξηση των εισοδηματικών ορίων (πχ από τις 6.000 ευρώ στις 6.500 ευρώ για τους άγαμους), ή σε ένταξη στον κατάλογο των δικαιούχων των νέων ανέργων με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος), ή σε συνδυασμό των δύο ανωτέρω.

Περισσότεροι δικαιούχοι για το μέρισμα

Μεγαλώνει η δεξαμενή των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται, ακόμα και σήμερα, να προχωρήσει σε αλλαγή των εισοδηματικών ορίων για την καταβολή του μερίσματος, ώστε αυτό να δοθεί σε περισσότερους.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετούν τρόπους ώστε να ελαστικοποιηθεί το εισοδηματικό «μαξιλάρι» και με αυτό τον τρόπο το εφάπαξ ποσό που θα χορηγηθεί να δοθεί ακόμα και σε πολίτες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για ελάχιστα ευρώ.

Μετά τις τελευταίες βελτιωτικές ρυθμίσεις, το βασικό εισοδηματικό όριο διευρύνεται κατά 500 ευρώ για τους άγαμους και αναλογικά διευρύνεται για τις οικογένειες με παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ισχύσει περιορισμός του ποσού του επιδόματος από το κοινωνικό μέρισμα βάσει του ποσού υπέρβασης του εισοδηματικού ορίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επίδομα θα απομειώνεται ανάλογα με το πόσο θα υπερβαίνει κάποιος το αρχικό εισοδηματικό όριο.

Παραδείγματα:

 Για τους άγαμους, από τις 6.000 ευρώ, το όριο θα διαμορφωθεί έως τις 6.500 ευρώ

 Για το ζευγάρι, από τις 8.000 ευρώ, το όριο θα διαμορφωθεί έως τις 8.667 ευρώ

 Για ζευγάρι με 1 παιδί, από τις 9.000 ευρώ, το όριο θα διαμορφωθεί έως τις 9.750 ευρώ

 Για ζευγάρι με 2 παιδιά, από τις 10.000 ευρώ, το όριο θα διαμορφωθεί έως τις 10.833 ευρώ κ.ο.κ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανακοινώσει χαλάρωση των εισοδηματικών ορίων για το κοινωνικό μέρισμα για να μπορέσουν να το λάβουν και όσοι το έχασαν για λίγα ευρώ.

Τα κριτήρια, οι εξαιρέσεις και τα δικαιολογητικά:

Από την χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται:

 Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα μέλη

 Τα φυσικά πρόσωπα και οι άνεργοι, που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται.

 Όσοι διαθέτουν αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες.

 Όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Οι αιτούντες για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θα πρέπει να αποστείλουν και υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που συμπλήρωσαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet.

(real.gr)

http://staratalogia.blogspot.gr/2014/05/9-500.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις